Писидијска митрополија Цариградске патријаршије објавила је на друштвеним мрежама саопштење да се у црквама Анталије, Аланије и Сиде не благосиља ношење ни украјинских ни руских застава, пише Страна.

„Да би се спречиле провокације одлуком Писидијске митрополије, у православним црквама Анталије, Аланије и Сиде нема благослова за уношење застава (тробојне, плаво-жуте) и симбола (укључујући и Георгијевску ленту), беџева., портрета и слика које имају политички контекст и могу да унесу раздор међу парохијане“, наводи се у саопштењу.

Коментаришући овакву одлуку, верски анлаитичар Александар Вознесенски наводи да је „врло вероватно да су украјински активисти досадили епископу фанариоти, али он није могао да каже: „Не уносите украјинске заставе у цркве“ – то би било сувише оштро и изазвало би сумње у украјинофобију, коју би ови исти украјински активисти који толико воле да свуда трче са својим заставама. Стога је, очигледно, овај Грк одлучио да забрани и ношење украјинских и руских застава, мада чисто сумњам да му је ико дошао у храм са руским заставама. Очигледно, бескрајни галоп украјинских националистичких активиста у различитим земљама већ изазива прикривену нетрпељивост, чак и међу русофобима.“

 

 

Етос

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име