Никола Тесла, чувени српски проналазач одлично се сналазио у школи када је реч о математици све до треће године гимназије. Тада је имао закључену јединицу из математике, али не зато што није савладао градиво, већ због тога што два месеца није ишао у школу.

То је недавно на свом каналу ““Tibees”” објавила позната јутјуберка Тоби, која је заљубљеник у математику, астрономију и физику. Она се у својим видео-клиповима бави истакнутим научницима, а дипломирала је математику и физику на Универзитету на Новом Зеланду и више од 400.000 претплатника гледа њене објаве.

Овог пута одлучила је да прича о оценама Николе Тесле, а у питању је превод копија оригиналних докумената који се налазе у архиви “ТУ Граз”, након што су му украдени, навела је она.

Иначе, у документу, у којем може да се види да је Никола Тесла имао јединицу из математике у првом полугодишту трећег разреда, стоји и напомена да је два месеца био болестан и да за то време није ишао у школу. Матурски испит је положио са одличним оценама из математике, историје, географије и немачког.

Рекла је и да то што је на матурском испиту Никола Тесла из математике имао закључену петицу само значи да у претходном разреду није био одличан само због несрећне околности да се разболи и не похађа школу пуна два месеца.

Иначе, Никола Тесла је ишао у Гимназију Kарловац од 1870. до 1873. године.

“За Теслу можда више него за остале се каже да је био прави геније. Имао је више од 300 заштићених патената”, навела је Тоби.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име