Џони, бивши затвореник и штићеник Православне хришћанске затворске службе у САД:

„Моје путовање у Цркву био је веома каменит пут.

Почело је да одласком у затвор на одслужење казне. Када сам се нашао у затвору, без породице, без пријатеља, без било кога на кога бих могао да се ослоним, био сам исцрпљен од осећаја усамљености.

Долазећи из света криминала из ког сам дошао, једна од борби које сам имао упитаност који су пријатељи заправо истинити пријатељи.

Па сам почео желети нешто друго.

Дошао сам до тачке где сам већ био спреман да одустанем од вере, јер нити сам знао шта радим, нисам имао не доброг, него било каквог водича. Пошто волим историју, помислио да проверим да ли могу да пронађем почетак свих ових вероисповести и неку у којој је тај почетак очуван.

Мајка ми је послала мејлом новозаветну православну библију, а унутар мејла је била интернет и адреса електронске поште за ПХЗС (Orthodox Christian Prison Ministry) у Калифорнији, па сам писао на ту адресу и добио сам одговор од типа по имену отац Двејн.

Појавило се ниоткуда и, не умем ни сад то да тачно објасним, осећање бриге о свом животу и не знам ни сад одакле је дошло и како се десило, али сам желео чути њихово мишљење више од било чијег. Више сам желео да чујем њих, него што сам желео да чујем породицу.

Нити сам знао како се то дешава, нити зашто се то дешава, јер се нисам осећао као да сам урадио било шта у овом животу вредно те врсте пажње. До изласка из затвора сам развио љубав према Богу и за Православну цркву и то је било немерљиво; до тачке у којој био сам спреман да одустанем од свега што би овај свет могао да понуди само за прилику да могу одем у храм.

И ту сам био; то је била моја позиција, на томе сам стајао када сам изашао.

Невероватно нешто. Толико сам се променио да сам могао да видим доброту у човечанству, могао сам да видим доброту у свету, могао сам да видим доброту у природи и желео сам више и више и више од тога.

Иако је моја шоља била препуна, осећао сам се тако празан и колико год да сам имао нисам се осећао као да је довољно.

Разговарао сам са оцем Џеремијем и до суза се расплакао пред њим и рекао сам да желим да будем члан ове цркве.

Желим да будем део Цркве Божје.“

Џони је крштен прве Пасхе по изласку из затвора.

Ове године се венчао. Службеници и заједница ОЦПМ били су присутни са више од стотину Џонијевих сапарохијана.

Џони је сада члан заједнице „Матеј 25:36“ у којој помаже стотинама затвореника да добију могућност која је и њему дата – односа и исцељења у Цркви.

ИЗВОР: https://www.youtube.com/watch?v=j2ohmqZ1mYg&t=70s

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено:07.09.2022,

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име