Укупан капацитет храмског комплекса површине 11 хектара је пројектован за 125.000 људи.

Нови Патријаршијски храм Румунске православне цркве биће највећа православна црква на свету. Планирано је да се његова изградња у граду Букурешту заврши у року од три године, наводи gorthodox.com.

Темељ саборног храма је постављен 2007. године, а 25. новембра 2018. године освећен је у част Вазнесења Господњег и Светог Апостола Андреја. У народу храм називају Саборним храмом спаса нације.

Према пројекту, нова црква ће моћи да прими 7.000 парохијана, укључујући и свештенство, што је десет пута више него у садашњој Патријаршијској катедрали, подигнутој средином 17. века у част Светих Константина и Јелене. Заједно са подземним галеријама, у згради у изградњи може истовремено да борави 10.000 људи, а капацитет цијелог храмског комплекса, који ће се налазити на површини од 11 хектара, предвиђен је за 125.000 посетилаца. Висина зграде са крстом на централној куполи биће 127 метара.

У дворишту храма предвиђена су четири проширења: кућа Андрејевског са 90 соба намењена је ходочасницима; кућа Светог Петра капацитета стотину људи; Павла, у којој ће бити смештен мисионарски и културни центар са Великом салом, учионицама, библиотеком и изложбеним простором и Кућа Светог Луке у којој ће бити смештен медицинско-социјални центар са салама за консултације, хитне помоћи, интензивне његе, аналитичка лабораторија, као и стамбени простор за старије старосне групе и оне којима је потребна медицинска њега.

Планирано је да изградња највећег верског објекта на свету буде завршена до 2025. године. Дизајн новог храма, који се чуо у румунском Сенату и Градској кући Букурешта, садржаће архитектонске елементе који одражавају национални укус свих румунских провинција и територија. Тренутно велики тим уметника ради на мозаику који ће испунити унутрашњост катедрале.

Радови на великом звону катедрале, који су трајали 8 месеци, су завршени. За тим од 25 стручњака из Италије, Њемачке, Аустрије, Хрватске и Румуније, на челу са италијанским кампанологом Флавиом Замботом, овај пројекат је био најзначајније професионално достигнуће.

„Имао сам част да радим на неким познатим звонима и свако звоно ми је као син. Али звоно храма у Букурешту је величанствено и међу најбољима на свету. Сви акустички параметри су одлични. Према доступним подацима, може се чути на удаљености од око 20 километара“, рекао је Замбото. Он је додао да је звоно направљено од премијум легура, по највишим стандардима и са пажњом на детаље. Чистоћа његовог звука достиже 99,99%, а 0% је акустична толеранција.

Планови за изградњу небодера храма, која симболизује тријумф православља, датирају из победе Руса и Румуна над Османлијама 1878. године. У румунској историографији овај оружани сукоб назива се ратом за независност.

 

 

Etos

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име