Ne samo da su parohijani pravoslavne crkve Svetog Georgija proslavili svog voljenog sveca zaštitnika arhijerejskom Božanskom liturgijom, već je tom prilikom obeležena i 270. godišnjica parohije, a prvi put posle skoro jednoga veka zvona su zazvonila na crkvi Podvorja Gruzijske Crkve.ž

Božansku Liturgiju za praznik Đorgoba – pomen mučeništva Svetog Georgija – služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Nikoloz, mitropolit Akalkalakija, Kumurda i Karija Gruzijske pravoslavne Crkve, zajedno sa predstavnicima Ruske Crkve i drugih pomesnih Crkava, izveštava zvanični sajt Gruzijske Crkve.

Mitropolit je govorio o važnoj ulozi koju je Crkva imala u životu Gruzijaca u Moskvi, posebno pominjući episkopa Borjomija Lazara, nedavno upokojenog gruzijskog arhijereja, koji je 1992. godine rukopoložen za sveštenika u crkvi Svetog Georgija u Moskvi, nedugo nakon što je crkva ponovo otvorena.

 

Posle Božanske liturgije sveštenstvo i vernici krenuli su u litiji se ikonama i barjacima, škropeći crkvu i njenu portu svetom vodicom.

Što je važno:  istog dana, zvona na obnovljenom zvoniku crkve oglasila su se prvi put od 1922. godine.

Kako je portparol gruzijske dijaspore Andro Ivanov rekao za Sputnjik, boljševici su sve vrednosti uklonili iz crkve te godine, a 1930. godine crkva je potpuno zatvorena. Ne zna se tačno godina kada je zvonik demontiran. Posle raspada Sovjetskog Saveza devedesetih godina, vraćen je deo crkvene porte, a 2015. godine cela porta je vraćena Crkvi.

Sada je na zvona ugraviran datum 23.11.20, koji označava restauraciju zvonika, koja je završena uz podršku parohijana.

Prevela redakcija Čudo

Izvor: Orthochristian.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime