Ово су најучесталије фразе којима се служе нарциси како би избјегли одговорност и пребацили кривњу.

Нарциси имају посебно изражен смисао за избјегавање одговорности и пребацивање кривње на другу особу. Они користе посебно осмишљен језик како би заобишли кривњу и учинили друге да изгледају као они који су направили криви корак.

1. ‘ОВА КРИВЊА НИКАКО НИЈЕ МОЈА.’

Кад ситуација крене по злу, посљедња ствар коју нарцис жели је бити одговоран. Имају невјеројатну способност одвратити одговорност и преокренути плочу у тренутку. Ова је фраза њихов обрамбени механизам. Омогућује им избјећи кривњу и пребацити је на некога или нешто друго. Циљ је ослободити се свих недјела и задржати беспријекорну слику о себи.

2. ‘САМО ПРЕТЈЕРАШ…’

Ако баш увијек када покушате с особом разговарати о проблему будете одбачени и описани као преосјетљиви, вјеројатно је ријеч о нарцистичком облику понашања. Ова је реченица њихов начин избјегавања одговорности за нешто што би требали промијенити у својем понашању. Умјесто да признају проблем и покушају се промијенити, они ће радије пребацити кривњу на другу особу због наводног претјераног реагирања.

3. ‘ТО ЈЕ ТВОЈЕ ТУМАЧЕЊЕ СИТУАЦИЈЕ, А НЕ ИСТИНА.’

Нарциси имају посебан начин извртања ријечи тако да све негативно могу лако одмакнути од себе. Када вам кажу нешто што вас боли, а ви их прозовете због тога, њихова обрана често долази у облику: “То је твоје виђење ситуације…” Овај израз учинковито пребацује кривњу с онога што су рекли или учинили на вас. То је лукав начин да кажу како проблем није у њиховом понашању, већ у вашем разумијевању или осјетљивости.

4. ‘УЧИНИО/ЛА САМ ТО ЗА ТЕБЕ.’

Један од суптилнијих начина на који нарциси избјегавају одговорност је тврдња да су њихови поступци заправо били за вашу корист. Рећи ће ствари попут: “Учинио/ла сам то за тебе…”, претварајући своја недјела у несебична дјела. То је манипулативна тактика осмишљена како би вас натјерала на питање јесу ли њихови поступци доиста били погрешни.

5. ‘НИТКО НИЈЕ САВРШЕН.’

Сви гријешимо и истина је да нитко није савршен. Међутим, када нарцис каже: “Нитко није савршен…”, он не признаје своје мане, већ користи ту фразу као штит од критике. Ово није признање њихових недостатака или покушај побољшања понашања, него начин нормализирања онога што никако не би требали.

 

 

 

novipocetak

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име