Бијељинска глумица, иконописац и сликарка из Бијељине Мирна Јовановић поново је помјерила границе свог стваралаштва. Овога пута, Мирна је, уз подршку и благослов Епархије зворничко – тузланске, осликала прву сликовницу за дјецу посвећену трагично страдалом дјечаку Слободану Стојановићу. Ова свестрана умјетница за НовиГлас испричала је причу о овом јединственом подухвату.
Према Мирниним ријечима, “Небески дјечак и његов пас” је прва невербална сликовница.

“Како се све значајно у мом животу дешава “случајно”, тако ми је “случајно” пала на памет идеја да урадим сликовницу о Светом Слободану. Од надахнућа за двије три илустрације, спонатно је дошло до мало више илустрација и прве невербалне сликовнице у нашој држави. Учествовала сам у илустровању сликовнице “Света деца” Игора Коларова и када сам завршила посљедњу илустрацију, као са неба ми је пала идеја на памет да морам урадити сликовницу посвећену нашем Светом дјетету”, кроз осмјех започиње причу Мирна за НовиГлас.

Идеја за израду сликовнице о дванаестогодишњем дјечаку из околине Зворника, који је брутално убијен када се вратио по пса ког су оставили за собом приликом бијега из родног села, настала је у децембру 2022. године.

“Та идеја није ми дала мира седам мјесеци, константно сам у глави додавала и одузимала неке слике, размаштавала и напокон сјела и урадила је за отприлике мјесец дана свакодневног рада. Занимљиво је да никад нисам лакше и са мање стреса и преиспитивања урадила нешто толико тематски тешко”, додаје Мирна.

Иако је тема тешка и болна, а прича о Слободановој смрти сурова, Мирна је вјештим илустрацијама успјела да причу прилагоди најмлађима.

“Најтеже и најболније илустрације, везане за само страдање дјечака Слободана, приказане су кроз симболе и на тај начин су прилагођене за дјецу. У сликовници сам се више фокусирала на пријатељство и огромну љубав између дјечака и пса, него на рат, јер дјеца, као безазлена и неискварена бића, појам рата не могу ни да схвате. Оно што мене лично фасцинира код Светог Слободана је толика количина љубави и саосјећања за Божију творевину”.

Поред тога што је ово дјело ове врсте о дјечаку Слободану, Мирнина сликовница је и прва невербална сликовница у Српској.

“Невербалне сликовнице причу причају кроз низ слика, без текста. Мало је изазовније радити такве сликовнице, јер мора (с)ликовно све да буде јасно приказано, да се прича може логично пратити од почетка до краја”, објашњава за НовиГлас Мирна.

Мирна је изразила посебну захвалност Епархији зворничко – тузланској и њиховој издавачкој кући “Синај”, али и свима онима који су учествовали у настанку овог необичног дјела.

О важности Мирниног подухвата говори и податак да ће, умјесто првобитних 300, тираж ове сликовнице бити 10 000. Бијељинска књижевница Јелена Калајџија у критици овог дјела истиче да је “Небески дјечак и његов пас” књига о безусловној љубави и храбрости.

„Јовановићева је у неколико страница успјела да комбинованом техником рапидографа и акварела на папиру исприповиједа непрегледан спектар тема и емоција на предлошку житија Светог Слободана уступљеног из Библиотеке Епархије зворничко-тузланске. Ову књигу можете гледати, као причу о безусловној љубави дјечака и пса, као храброст дјечака да се ради тог пријатељства упути у несигуран простор, да у секундарним плановима препознате обрисе рата, али и предокус васељене у зеленој шуми сигурности Христовог наручја”, написала је Калајџија.

 

 

 

noviglas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име