„Сведочења о наитију“, то је наслов играно-документарног филма о недавно преминулом академику Димитрију Стефановићу. Његова сарадница Сара Милановић одлучила је да публици представи део рада човека који је имао пресудну улогу у откривању српске средњовековне музике .
Ауторка филма чија је премијера вечерас у 18 часова у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду, студира продукцију на Факултету за дипломатију и безбедност. Млада Сара Милановић годинама је била члан хора који је предводио чувени музиколог, али и његов лични асистент.
„Добро сам се упознала са његовим радом и животом, управо због тога сам морала да одлучим да у филму обрадим само једна сегмент, а то је Димитрије Стефановић као оснивач и диригент студијског хора Музиколошког института САНУ. Његову биографску причу немогуће је сместити у један филм“, каже ауторка за Спутњик.
Димитрије Стефановић је био истакнути српски музиколог и филолог, свестрани ерудита и академик САНУ, истраживања. Упокојио се прошле године, а ауторка сматра да његовом раду за живота јавност није посветила довољно пажње.
Димтрије Стефановић био је оснивач и диригент студијског хора Музиколошког института САНУ
„Жеља ми је да што више људи чује за његово име. Он је заправо историјска личност која је живела у 21. веку, померио је писмени почетак историје српске музике са деветнаестог на петнаести век. О томе се, нажалост мало зна, не учи се у школи, мало знамо о томе да Срби имају композиторе из 15. века, а знамо управо захваљујући Стефановићу“, истиче ауторка.
Стефановић је магистрирао и докторирао на Универзитету у Оксфорду. Током постдипломских студија радио је са чувеним музикологом -византологом Егоном Велесом. Тај рад пресудан је за познавање српске духовне музике.
„Имао је чак и понуду да буде редовни професор на Оксфорду, али је ипак одучио да се врати кући и да свом народу преда оно што је научио тамо. У то време само је на Универзитету у Оксфорду било неколико људи који су умели да транскрибују неуме, неумске записе, средњовековну нотацију у савремену. Транскрибовао је не само српска дела, већ и музику Византије и Русије“.
За свој рад Стефановић је добио орден руског и румунског патријарха, али и Орден Светог Саве првога реда.
Виталиј Тарасјев, старешина Руске цркве у Београду са ауторком филма Саром Милановић - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Виталиј Тарасјев, старешина Руске цркве у Београду са ауторком филма Саром Милановић
У филму учествује преко четрдесет еминентних говорника из света дипломатије, новинарства, цркве и музикологије, професори универзитета у Србији и иностранству.
На Стефановићев рад осврће се и патријарх српски Порфирије који је и дао благослов за рад на филму, амбасадор Ватикана,Лучано Суријани, београдски надбискуп Станислав Хочевар, рабин Исак Асиел, људи који су директно били повезани са хором, помагали рад, организовали његове наступе.
Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име