Увод: „Тамо где постоји права понизност, све везе су бесплатне.” – Св. Јован Климакус, Лествице божанског успона „Ови затвореници су посрамили мој молитвени живот. – Митрополит Денверски Исаија, након посете затвору са директором за обуку и духовну негу ОЦПМ, о. Стефаном Поулијем

Џон је 2019. осуђен на осамнаест месеци у средње обезбеђеном затвору. Недуго након казне, осетио је обавезу да иде у капелу и на библијске студије, које је водио не само затворски црквењак, већ и неколико других затвореника „који су били изузетно страствени према Исусу и Речи Божијој.” Један од тих затвореника био је Џорџ, који је одрастао као православац и који је већ био укључен у ОЦПМ. Џон је свакодневно почео да се моли и чита Свето писмо, али тек онда када је Џорџ са њим поделио своја сазнања о православним богомољама, Џон се осетио довољно инспирисан да се претплати на имејл ОЦПМ-а, и тада су ствари заиста почеле да се мењају.

„За мање од недељу дана почео сам да добијам иконе и прелепе слике Божјег стварања сваке недеље, и тако више од годину дана. Понекад сам добијао више од две или три преписке недељно од ОЦПМ-а, са инспиративним порукама, подсећањима на то за кога се молити и кога заступати, и доследност је била запањујућа! Почео сам да одвајам време за молитву у своју дневну рутину, и мој молитвени живот је буквално оживео. Што сам више проводио времена са Богом, постајао сам свеснији Његовог присуства, и схватао сам да ме Он није само чуо, већ је директно одговарао на моје молитве. Ушао сам у затвор са малом вером, а изашао сам са дубоком вером и новим идентитетом.”

Али Џонов живот се није мењао само због Њега. Христос је такође почео да служи другим затвореницима преко Џона.

„Сваки пут када бих добио живописну икону, или прелепу слику природе (дивна Божија творевина), своју затворску ћелију бих украсио сезонским фотографијама природе; и тамносиви зидови постадоше светиња, света и Господу угодна, пуна светлости и лепоте. Моји вршњаци су на мене гледали као на духовног вођу и заказивали унапред време са мном да науче и примењују Божју Реч у сопственим животима.”

Џон је само један пример такве врсте трансформација којима су особље и волонтери ОЦПМ-а били сведоци у затворима широм Америке. Затворска тама није искључена из светлости Христове; напротив, што мрачнија околина то Христос све јаче сија.

Иако смо захвални на путевима којима смо били у могућности да служимо онима који су у затвору, оно чега су други људи изван нашег министарства можда мање свесни, јесте како су затвореници служили нама. Ово не би требало да нас чуди. Сам Христос је рекао када проводимо време са онима у затвору, ми проводимо време са Њим (Матеј 25:36).

У огромној усамљености затворског система, не трпе само затвореници, већ сви ми. Ако се Христос поистовећује са затвореником, све што се учини затворенику, учињено је и Христу. Када је затвореник закључан, Христос је закључан. Када смо одвојени од оних у затвору, ми смо одвојени од Христа.

У ОЦПМ желимо да премостимо ову раздвојеност тако што ћемо поделити нешто од онога чему смо сведочили од затвореника, како би и ви били благословени од њих као што смо ми благословљени.

Велики пост је време када се православни хришћани подстичу да уложе нове напоре да се приближе Христу. Надамо се да ће вам дељење ових прича не само показати како Христос делује у и кроз животе затвореника, већ ће такође осветлити како Христ делује у вашим животима и кроз њих. Попут Џона, нека сви будемо надахнути током овог поста да се трудимо ка Христу — не ради себе, већ ради других. Можемо бити са Христом у затвору. Можемо учити од затвореника на путу покајања. Кроз Христову силу можемо радити заједно на уздизању, у славу Бога.

 

Превела редакција Чудо

blogs.ancientfaith.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име