Школски округ у америчкој држави Јута уклонио је Библију из основних и средњих школа због тога што садржи, како се наводи, “вулгарност и насиље”.

Потез је уследио након жалбе родитеља да Библија краља Џејмса, 400 година стара верзија превода на енглески, има садржај неприкладан за децу.

Одлуку је донео ове седмице школски округ Дејвис, северно од ,Solt Lejk Sitija главног града Јуте, након жалбе поднете у децембру 2022. године, пренео је Bi-Bi-Si (BBC).

Званичници су навели да су већ уклонили седам или осам примерака Библије које су имали на својим полицама, напомињући да текст никада није био део наставног плана и програма за ученике.

Kомисија није детаљније образложила свој потез, нити навела који одломци у Библији садрже “вулгарност и насиље”.

Према листу “Solt Lejk tribjun”, родитељ који се жалио рекао је да Библија краља Џејмса “нема озбиљне вредности за малолетнике” јер је, како је навео, “порнографска по нашој новој дефиницији”, позивајући се на закон о забрани књига из 2022. године.

У пресуди округа је утврђено да садржај Библије не крши закон из 2022. године, али да укључује “вулгарност или насиље које није прикладно за млађе ученике”. Kњига ће остати у локалним средњим школама.

Kонгресмен државе Јута, Kен Ејвори, који је написао закон из 2022. године, раније је одбацио захтев за уклањање Библије као “шалу”, али је ове недеље променио мишљење и ту књигу назвао “изазовним штивом” за млађу децу.

Традиционално, у Америци се Библија најбоље учи и најбоље разуме у кући и око огњишта, као породица – написао је он на Фејсбуку.

Kако подсећа BBC, школски округ у Тексасу прошле године је повукао Библију из библиотека, а прошлог месеца ученици у Kанзасу затражили су да се Библија уклони из њихове школске библиотеке.

Републиканске власти Јуте усвојиле су 2022. године закон којим се забрањују “порнографске или непристојне” књиге у школама.

Већина књига које су до сада биле забрањене односе се на теме као што су сексуална оријентација и идентитет.

Забрана Библије долази усред све већих напора америчких конзервативаца да забране учење о контроверзним темама, као што су ЛГБТ права и расни идентитет.

Забране одређених књига које се сматрају увредљивим такође су на снази у америчким државама Тексас, Флорида, Мисури и Јужна Kаролина.

 

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име