Постављање крста, високог 3 и широког 2 метра, није прошао незапажено од провладиног турског листа Yeni Şafak, који је у чланку написао да је постављање крста провокативна акција према муслиманима који живе у близини граница са Грчком.

Огроман крст, симбол православља, краси двориште манастира Свете Параскеве у Неа Виси, који је неколико стотина метара удаљен од грчко-турске границе.

Свечаност поводом постављања крста је одржана прошлог понедељка, 14. септембра, на празник Воздвижења Часног крста и привукла је много људи из градова и села Евроса и из читавог региона Тракије.

Игуман манастира, архимандрит Варталомаиос Астериадис, који је у марту отворио врата овог историјског манастира, за ethnos.gr је говорио о прављењу и структури Часног крста: „Укупна висина је 15 метара. Осетили смо потребу да у дворишту нашег манастира подигнемо симбол православља “.

„Симболи су важнији онима који у њих верују него онима који их не поштују. Ако манастир није право место за крст, шта је онда? Симбол православља поставили смо поред наших застава и свечано га отворили на дан великог празника хришћанства “, додао је он.

Игуман Варталомаиос се такође индиректно осврнуо на чланак објављен у провладином турском листу Yeni Şafak, који је то питање оценио као „провокативну акцију“ према муслиманима на турској страни: „Радимо оно што морамо и друга страна ради оно што мора. Нисмо никога провоцирали. Осетили смо потребу да подигнемо симбол који јача морал и веру нашег народа, наше војске и наше полиције. Осветљен је са два велика рефлектора и видљив је на грчкој територији. Не желимо никога да провоцирамо или импресионирамо, посебно не у оваквим критичним временима.“

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име