Колико је стар град Чачак, толико је стара и црква у његовом центру. Заједно деле судбину стару осам векова, а кроз историју мењали су име, а божија кућа чак и веру.

Садашњи Храм Вазнесења Господњег прво је био манастир, па су га Турци три пута претварали у џамију, а данас је парохијска црква. Време је узело свој данак, па је пре две године храм обновљен, након чега је уследило осликавање. Након пет месеци купола је добила потпуно другачији изглед и на тај начин остварен је сан свих верника из града на Морави.

– Композицију Вазнесења Господњег осликао је академски сликар Радан Радојловић из Ћуприје. Господ је осликан са Богородицом, анђелима и апостолима, испод је 16 пророка, свака фигура има пет метара,а на куполи се налазе и 16 анђела који представљају небески свет. На куполи су представљени јеванђелисти Матеј, Марко, Лука и Јован,а у међупросторима су догађаји које најчешће прослављамо, српске мученике који су у новије доба пострадали – каже старешина храма Марко Мирковић.
Овај храм један је од најстаријих у Србији, а подигао га ја жупан Страцимир у 12 веку.

Посвећен Пресветој Богородици важио је за један од најважнијих манастира тог доба, а мало људи зна да је старији чак и од Студенице. Колико је био важан говори и податак, да је након освајања Турака претворен у џамију коју су називали царском и освајачком.
– Храм се простире на око 700 квадрата, једна трећина цркве је осликана, верујем да ће се радови наставити од септембра. Један је од најстаријих у Србији и неопходно је доста улагања. Када црква и град узјамно лепо сарађују и живе , као и душа и тело , онда вољом Божијом се постигне оваква купола која сведочи на понос српском народу и генерацијама које остају иза нас – каже старешина.

Вредност досадаљшњих радова је 90 хиљада динара, а неопходно је још 200.000 да би осликавање у потпуности било завршено. Један део средстава обезбедили су Град Чачак и Влада РС.

 

srbijadanas.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име