На опасност за структуру Аја Софије указује недавни захтев за изградњу тоалета у Аја Софији, и то је подухват који изазива реакције научника.

Како је известио ethnos.gr, Генерални директорат који је под турским Министарством културе и туризма објавио је тендер за изградњу тоалета у Аја Софији, иако је познати турски професор историје Илбер Ортајли упозорио још пре две године на опасност таквог потеза за зграду, јер се под Аја Софијом не може направити канализација.

„Шта ћемо урадити ако 3,5 милиона посетилаца (годишње) ‘остави’ по један литар? То је тако апсурдно, а дискусија о томе је смешна и глупа. Нико не може рећи какав ће то ефекат имати на структуру зграде. Не знамо инфраструктуру испод зграде. Будући да нема студије, они ипак не дозвољавају студију”, пожалио се он. И ово је изјава коју турски медији данас преузимају да би критиковали одлуку о изградњи тоалета унутар споменика.

Илбер Ортаили напао је турске власти које су то планирале две године, категорично изјавивши: „Не можете свуда поставити тоалет. Направите то код своје куће. Већ 1.500 година Аја Софија није јавни тоалет. Већ 1500 година посетиоци не долазе у Аја Софију да би је користили као тоалет!“

Исто је тврдио овај познати турски историчар за велике џамије у земљи, као и за палату Топкапи. Упркос реакцијама научника, пројекат је коначно додељен 15. октобра 2020. компанији Iras Yapı Organizasyon A.Ş., која одржава добре односе са политичарима блиским турском председнику Ердогану, за 102 хиљаде евра и предвиђено је да се изградња тоалета заврши до 11. августа 2021.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име