Turska vlada je, prema pisanju International Christian Concern-a, jermenskim jevreskim, grčkim i sirijskim zajednicama,  uputila zahtev da potpišu tekst odanosti vlastima Turske. Tekst glasi: Mi zajednice pred svetom izjavljujemo da ćemo da nastavimo da podržavamo našu vladu i vojsku u njohovim naporima da sačuvaju mir u regionu i potvrđujemo da se ćemo, ako to bude potrebno, boriti pored njih.

Neke od zajednica su pokušale a predlože izneme u jeziku pre potpisvanja podrške. Nije poznato kakve će sankcije postojati ukoliko se dokument ne potpiše. Turska ima dugu istoriju pritisaka na manjinske verske grupe od kojih je više puta zahtevano a potpišu slične iskaze naročito tokom perioda nacionalnih prevrata.

Turska trenutno trpi snažan pritisak u Siriji, gde je poginulo više njenih vojnika. Vlada pojačava napore da pravda oružanu akciju u Siriji. jedan od alat jeste traženje podrške manjinsih zajednica koj ucnjuje njihovom sopstvenom slobodom. Najnoviji dokument pokazuje dase Turska ne odriče korišećenja verskih sloboda za političke ciljeve.

Izvor: International Christian Concern

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime