Турска влада је, према писању International Christian Concern-а, јерменским јевреским, грчким и сиријским заједницама,  упутила захтев да потпишу текст оданости властима Турске. Текст гласи: Ми заједнице пред светом изјављујемо да ћемо да наставимо да подржавамо нашу владу и војску у њоховим напорима да сачувају мир у региону и потврђујемо да се ћемо, ако то буде потребно, борити поред њих.

Неке од заједница су покушале а предложе изнеме у језику пре потписвања подршке. Није познато какве ће санкције постојати уколико се документ не потпише. Турска има дугу историју притисака на мањинске верске групе од којих је више пута захтевано а потпишу сличне исказе нарочито током периода националних преврата.

Турска тренутно трпи снажан притисак у Сирији, где је погинуло више њених војника. Влада појачава напоре да правда оружану акцију у Сирији. један од алат јесте тражење подршке мањинсих заједница кој уцњује њиховом сопственом слободом. Најновији документ показује дасе Турска не одриче коришећења верских слобода за политичке циљеве.

Извор: International Christian Concern

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име