Никола Тесла био је најпознатији због доприноса у осмишљавању електричног система наизменичне струје, али је осим тога, за његово име се везује још око 300 најразноврснијих изума.

Током живота, Тесла је константно радио на пројектима и често их реализовао до краја. Последњих година овај геније је постао један од миљеника интернета. Тесла је имао и чудне навике попут спавања од само два до три сата. Ипак, оно што је остварио не би било могуће без занимљивих ствари које је примењивао, како би његов мозак што боље функционисао.

Никола Тесла је често говорио како може замислити стројеви и ретко је правио нацрте пре почетка рада на њиховој изградњи. Овај процес визуалног размишљања није својствен свим људима, али је основна идеја да се једноставно треба сконцентрисати на коначан производ. За креативно размишљање често је неопходно да се опустите и порадите на проблему у својој глави.

У својој аутобиографији Тесла је описао процес: -Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Kада добијем идеју, ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти. Мењам конструкцију, радим на поправкама и управљам стројем у својој глави. За мене је потпуно небитно да ли тестирам турбину у глави или у радионици – рекао је.

Идите у шетњу

Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању креативност. И Тесла је изгледа био оваквог мишљења, а иако су његове шетње постале део опсесивно компулсивног понашања, он је неколико својих изума имао током шетње. Једна од њих донела му је идеју о наизменичној струји.

Године 1881. Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од нервног слома, а док је с пријатељем шетао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизменичној струји.

Своје проблеме решавајте сами

Попут многих иноватора и креативних ликова и Тесла је заступао тезу да се треба осамити током стварања и размишљања. Ово је један од његових чувених цитата: „Ум је оштрији и концентрисанији у непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било каква велика лабораторија. Оригиналност пристиже из самоће која ослобађа од утицаја који нам штете креативном уму. Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају – говорио је овај геније.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име