Размислите само… На пример, у хришћанству се успехом сматрају искорењивање грехова и борба са страстима преко свести о својој палој природи. Желиш ли да управљаш догађајима За почетак се избави од страсти које тобом управљају, погледај на себе реално, пробај да се избориш са греховима. Горд човек не види своје недостатке: њему се чини да се сви према њему односе неправедно, сви су се против њега уротили, неко други је одговоран за његове пороке… То и јесу симптоми изопачености. А ако човек мисли изопачено, онда ће, наравно, за његов новац, да му предложе све што буде одговарало његовим изопаченим представама.

Не треба да нас заварава то што многе поруке оснивача и тренера курсева за самоусавршавање звуче хришћански. Они могу да говоре о љубави према себи и према ближњем, о опраштању, могу да предлажу чињење добра дела. И чланови групе чак активно подржавају ове поруке. Може да се створи | још једна илузија да људи на тренинзима духовно узрастају. Ипак, овде имамо једно велико „али“. И ми ћемо то схватити ако размислимо ради чега се то ради» Православна Црква говори да добра дела, сама по себи, не представљају никакву вредност. Она су потребна да бисмо се научили да саосећамо, да волимо, да оплеменимо своју душу кроз помоћ ближњем. У групама „личног усавршавања“ је управо друга мотивација: треба кроз таква дела потврдити сопствену лажну величину и лажни значај. У резултату нема ничег корисног за душу, а мехур гордости се све више надувава.

Тренинг гордости или – „чему води лично усавршавање без покајања“? ( други део)

Да бисмо схватили шта се дешава са људима који су упали у такве групе личног усавршавања, можемо се сетити да се организам састоји од ћелија, које имају његов образ и подобије у ДНК, које се потчињавају општем плану и сваке секунде улазе у сложена узајамна дејства. Свака ћелија добија своју храну, и пажњу целог организма. Али, она је делић који ради за целину. Може да се појави ћелија која ће рећи: „А шта ће мени цео организам и његов план Ја сам сама цео организам!
Ја хоћу да ждерем! И то много! Нема граница мом самоусавршавању и мојим потребама. Ја сам боља од свих осталих. И не желим да умрем!“ Ето, то је ћелија рака. Она заиста брзо расте, само што је изнутра сва разбијена. То је најтежа болест тела, а гордост је иста таква болест душе. Ето куда нас воде центри за лично усавршавање и парапсихологија: „Ти све можеш! Нема никакве воље Божије! Постоји само твоја воља!“. Сви ти тренинзи су ширење метастаза у друштво, наметање психологије ћелије рака. Ако човек то схвати, онда је могуће да ће пожелети да се врати у реалност, а не да буде Бог самом себи.

За оне који су постали свесни да тај списак меха- низама који су усвојили заправо не функционише у реалности, и да представља резултат аутосугестије, постоје два излаза. Први је: рећи да је живот ужасан, а они сами добри. А други је: признати да је њихова представа о себи и животу била лажна, и да треба учинити напор над собом и отпочети истинску промену. Само у другом случају могућ је повратак у реалност.

 

Михаил Хасмински

Из књиге – Од бола ка победи

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име