Данас се навршава 102 године од зверског убиства цара Николаја Другог и његове породице, којим је угашена династија Романових. У њихову част, у Русији су организоване литије и молебани.

Патријарх Московски и целе Русије Кирил рекао је у једној од проповеди да обележавање Дана царских мученика омогућава подсећање на „духовни подвиг цара цара Николаје Другог и његове породице, који се огледао у прихватању смрти онако, како би сваки хришћанин требало да је прихвати – у доброти и спокоју, у опраштању непријатељима, у потпуној понизности и у давању своје душе и тела у руке Божје“ и додао да „због тога славимо мученика цара Николаја Другог и његову породицу“.

У Јекатеринбургу, у којем је читава породица стрељана, сваке године се одржавају свечаности у знак сећања на породицу. Данас ће бити одржана литија – од Цркве на крви, која је изграђена на месту где је убијена царска породица Романових, до Ганинске јаме, где су тела бачена.

Такође ће се у црквама Руске православне цркве одржавати молебани посвећени последњем руском цару и његовој породици.

Убиство Романових

Николај Други, његова супруга и петоро деце, убијени су 1918. године по наређењу бољшевика, после Октобарске револуције. Њихова тела су бачена у рударско окно, а затим на брзину закопана у близини Јекатеринбурга, на Уралу.

Више од 70 година нико није знао где је тачно сахрањена царска породица. Причу о убиству царске породице прате разне верзије, истинита и лажна сведочења учесника, бројне легенде и мистерија о томе да ли је неко од Романових, ипак, преживео.

Ноћ у кући Ипатијевих у бронзи, дело Зураба Церетелија, на коме је радио 36 година.
РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
„Ноћ у кући Ипатијевих“ у бронзи, дело Зураба Церетелија, на коме је радио 36 година.

Званично призната експертиза каже да је „ДНК анализом доказано да су у близини Јекатеринбурга пронађени остаци чланова царске породице“. На годишњицу стрељања, 17. јула 1998. године, сахрањени су уз највеће државне почасти у Петропавловској цркви у Санкт Петербургу, где почивају сви Романови.

Руска православна црква је 2000. године канонизовала чланове царске породице.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име