A replica of the bust of Nefertiti stands in front of a the replica of the a Sphinx head at the Replica Workshop of the National Museums of Berlin, in Berlin October 2, 2015. The workshop can produce up to 20 copies of the bust a year, and are sold for EUR 8.900 each. The original bust is on display at Berlin's Neues Museum., Image: 260764071, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Британски археолог Николас Ривс истражује гробницe египатског фараона инфрацрвеним скенером како би доказао своју теорију да она крије и тело краљице Нефертити.
Инфрацрвени скенер показао је могућност да се иза гробнице фараона Тутанкамона налази скривена просторија, саопштило је египатско Министарство антиквитета.
Откриће би могло да потврди теорију британског археолога да се гробница краљице Нефертити налази у тој просторији.
Мандух ел Дамати, министар антиквитета рекао је да су прелиминарне анализе показале да северни зид гробнице има другачију температуру од осталих. Једно од објашњења ове појаве је да се у зиду налази скривени пролаз.
Угледни британски археолог Николас Ривс ове године је објавио рад у ком тврди да се у гробници фараона налазе два пролаза која су потом запечаћена и префарбана. Он тврди да је гробница оригинално направљена за краљицу Нефертити, али да су свештеници морали да је отворе 10 година након њене смрти, јер нису имали времена да граде нови маузолеј за Тутанкамона.
Међутим, министар каже да се у скривеној просторији можда налази Кија, супруга фараона Ехнатона.
“Низ експеримената ће бити спроведен како би се ближе испитали зидови. Скенирање ће трајати око седам дана”, рекао је Ел Дамати.
Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име