Није вам добро, али ту су пријатељи да вас подрже. Теше вас и говоре „само позитивно”, „не мисли на то”, „све се дешава с неким разлогом”. Понекад ћете чути и „охрабрење” да „увек може горе” и да све треба гледати „с ведрије стране”.

Да ли ће вам бити боље после ових разговора? Краткорочно вероватно да, али дугорочно сигурно не.

Оптимизам је здрав, али не помаже увек, понекад се, уверавају психолози, треба прво суочити с реалним проблемима. У противном, може нам се догодити да западнемо у такозвану токсичну позитивност.

– Појам токсична позитивност, неки је зову и позитивна токсичност, односи се на уверење особе да је пожељно и дозвољено доживљавати само и искључиво позитивна, пријатна осећања као што су радост, срећа, задовољство, док се непријатна осећања и искуства потискују, негирају, избегавају. То има дубоке корене у данашњој цивилизацији – каже педагог и психотерапеут мр Анђела Златковић.

Она подсећа да је токсична позитивност нешто што се у значајној мери пропагира и у виртуелном свету где је све савршено, кроз мотивационе цитате на друштвеним мрежама, у рекламама, бројним књигама самопомоћи које пишу лаици.

Притисак да размишљамо ,,само позитивно” је свеприсутан. Не прође дан, а да свако од нас не наиђе на поруке да живот треба посматрати кроз ружичасте наочаре, које су замарајуће ништа мање него сензационалистичка црна хроника. Наша саговорница напомиње да се све чешће ставља знак једнакости између оптимизма и токсичне позитивности, што је погрешно.

– Оптимизам не подразумева негацију непријатних емоција и животних проблема, ни то да морамо да будемо срећни по сваку цену. Треба, дакле, правити разлику између оптимистичког става: ,,Иако је тешко ово кроз шта пролазим, верујем да ћу наћи решење и да неће увек бити као што је тренутно” и токсично позитивног: ,,Ма биће све у реду, нећу да се нервирам, само позитивно” – указује саговорница.

Сви би волели да су срећни и задовољни, али природно је да осећају и тугу или љутњу, страх и кајање. Особама које су „отровно” позитивне битније је да избегну било какву непријатност због стресних догађаја, него да покажу емпатију и заиста помогну и себи и другима.

Ако доживимо неки губитак, имамо неку непријатност, не осећамо се сигурно, здраво је и природно је да осећамо тугу, љутњу, страх…

Оно што је сигурно свакоме од нас много корисније и важније да чујемо када с неким поделимо проблем је на пример: ,,Чујем да ти је тешко, нормално је што се тако осећаш у тој ситуацији”, ,,Како могу да ти помогнем?”, ,,Заједно ћемо то пребродити”, ,,У реду је да се тако осећаш, у реду је што плачеш”, ,,Некад је у реду и да одустанеш”…

– То што неко непријатно осећање потиснемо, негирамо или избегнемо, гурнемо под тепих, не значи да ће оно нестати. Оно ће остати у нама све док га не обрадимо на адекватан начин. Ако необрађеним осећањима придодамо и уверење да је срећа једина дозвољена емоција коју морамо да осећамо без обзира на околности, те да је рањивост недопустива, то ће бити погодно тло за развој емоционалних проблема и, уопштено, различитих проблема и менталног и физичког здравља, о чему сведоче и бројна истраживања. Игнорисање и потискивање непријатних осећања, као и избегавање суочавања са стресом и проблемима води у анксиозне поремећаје, депресију, болести зависности, али и у хипертензију и друге кардиоваскуларне болести, дијабетес, гојазност, хормонске дисбалансе, гастритис – набраја Анђела Златковић.

Она подсећа да је суштина токсичне позитивности неприхватање непријатних емоција као саставног дела живота. Одбацивање свега што је болно, тешко, фрустрирајуће води у искривљену реалност, а то даље у занемаривање менталног и физичког здравља. Стога, да би се ова замка избегла, потребно је првенствено радити на развоју емоционалне интелигенције, а то подразумева препознавање и прихватање свих осећања као допуштених и релевантних. Јер ако имамо „лоше” емоције, не значи да смо ми лоши.

Токсична позитивност

Токсична позитивност је често неприкладна ситуацији, а ово су неки од примера:

– када кажете да је јако тежак испит који спремате, особа с токсичном позитивношћу ће вам рећи: ,,Ма шта је то за тебе”,

– ако кажете да на послу трпите мобинг, особа с токсичном позитивношћу ће рећи: ,,Треба да будеш срећан што макар имаш посао, много је оних који су незапослени”,

– када кажете да се суочавате с анксиозним поремећајем или депресијом, а добијете одговор ,,Све је то само у твојој глави, само мисли позитивно”.

 

 

Драгољуб Стевановић

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име