Недавно је у Помазу код Сентандреје постављена биста српског и светског научника, једног од највећих – Николе Тесле. Срби из овог дела Мађарске поносни су на то што је Тесла у неколико наврата боравио у Помазу, и жеља им је да и будуће генерације то памте.

Бронзана биста великог српског и светског научника постављена је у Помазу, месту надомак Сентандреје, које је познато и по присуству српске заједнице, која се крајем 17. века из своје постојбине населила у ове крајеве тадашње Угарске.

Мало је познато да је Тесла у својој младости више пута навраћао у Помаз код свога ујака Паје Мандића, зета чувене и надалеко познате породице Лупа.

Теслино име у овом граду носи једна улица, а од сада ће га красити и бронзани споменик, дело истакнутог српског вајара Зорана Ивановића.

“За мене је изузетна част да сам реализовао скулптуру Николе Тесле у Помазу, у месту у коме је провео значајне тренутке свога живота, у сарадњи господина Милоша Мандића и господина Милана Ђурића. Имали смо то задовољство да се та биста реализује у Помазу”, рекао је вајар Зоран Ивановић.

“Kада су Немци стрељали ђаке у Kрагујевцу, први који се јавио био је Никола Тесла. Рекао је: “Ухватила су се деца за руке, нису то била деца, то су била српска деца, то су били јунаци, нећемо вас заборавити, ваш брат Никола Тесла”, истакла је Александра Нинковић Ташић.

 

 

РТС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име