У Србији ће се градити Теслин торањ, који ће бити и туристичка атракција, али и научно-образовни центар. Један такав за сад постоји само у Америци.

О томе, али и о потенцијалном пресељењу Музеја Николе Тесла је говорио дугогодишњи директор Теслиног музеја и некадашњи уредник научног програма РТС-а, Владимир Јеленковић.

Потенцијална локација Теслиног торња говори се да ће бити Златибор, за шта Јеленковић сматра да би била идеална позиција за тако нешто.

„Златибор је пар екселанс локација у смислу туристичке понуде и финансија које се издвајају. Такође, то је идеја која неће представљати само ‘бетонизацију’ и ‘апартманизацију’ Златибора, већ нешто што би понудило један нови садржај и енергију“, истиче Јеленковић.

Како каже, идеја је да се то формира као нека врста интернационалног, омладинског и научног центра, који би био вишеслојни објекат са 6.700 квадратних метара где би се налазио кампус и образовне радионице.

„Дино парк који је био иницијатор пројекта основао је фондацију ‘Теслијанум’ и која је прошле суботе потписала уговор. Архитекта и академик Бранислав Митровић поменуо је идеју о градњи Теслиног торња. Претпостављам да ће се после тог идејног пројекта ићи корак даље. Биће лоциран на тој ударној локацији око Дино парка“, наводи Јеленковић.

Према његовим речима, идеја је да кроз торањ, који је у оригиналној величини био 57 метара висок, иде панорамски лифт до кугле на врху.

„То је једна идеја о великом Теслином предајнику који би требало да симулира све што имамо у овом добу телекомуникација које је Тесла тако савршено предвидео пре више од 100 година“, објашњава Јеленковић.

Почетком века настала је Теслина идеја о изградњи таквог торња као неке врсте предајника који би били постављени на хиљадама локација широм света као што данас имамо мобилну телефонију са свим репептиторима.

Што се Музеја Николе Тесле тиче и његовог пресељења на нову локацију, о чему постоје спекулације да би то могла да буде стара зграда Железничке станице, Јеленковић наводи да је то изузетна локација, али и да не мисли да би садашњу локацију музеја требало иселити.

„Зграда у Крунској где се сада налази музеј могла би да буде нека врста седишта, где се чува тај изворни легат, оно што је најдрагоценије и оно што једини имамо у свету. Зграда железничке станице могла би да буде нека врста изложбеног простора Теслиних изума и захтевала би вишегодишње улагање у експонате“, истиче Јеленковић.

 

 

 

serbiantimes.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име