Скоро да нема особе која при себи нема мобилни телефон. Но и поред тога, све мање причамо телефоном и разговоре су замениле текстуалне поруке. Наука тражи одговор колико је разговор као вид комуникације значајан.

Кратко и јасно, кажи шта ти треба и где се налазимо. Или још боље – пусти поруку, не могу да се јавим.

„Данас млади, чини се захваљујући тој новој технологији, бирају онај канал који прикрива и чува емоције. Телефонски разговор је канал који излаже наш глас, а то јесте канал истине. Најмање контроле имамо над тим каналом, када смо несигурни, када смо под емоцијом, када покушавамо да прикријемо неке податке, они цуре. То је канал тог невербалног цурења где саговорник просто може да осети шта се с нама дешава током комуникације“, напомиње Кристина Брајовић Цар, психолог и комуниколог.

У комуникацији, језик нам је све више симплификован, па су се поред скраћеница, појавили и емотикони, који нашим порукама треба да дају одређени контекст.

„Кад су у питању поруке, ми сад имамо те различите сличице, иконице које су супститут за емоцију. Ми уопште не можемо више да будемо сигурни да ли уопште постоји спознаја те емоције коју они треба да представљају. Тужић не мора да значи да сам тужан, него да препознајем твоју тугу, може да значи емпатију, може да значи разочаран сам“, додаје Кристина Брајовић Цар.

Оно што данас схватамо као квалитетну интерперсоналну комуникацију, не мора то нужно бити и у будућности. Тренутно се, ипак, чини да је непосредна комуникација незаменљива.

„Питање је сад шта ће се десити са нашим невербалним наступом колико ћемо бити конфузни, колико ћемо бити аутентични, сигурни у себе. Када је кренуо успон посредне комуникације, видимо да се не преноси. Видимо да оне вештине које развијамо у дигиталном простору не могу да се пренесу и не могу да нам гарантују вештине у непосредној комуникацији лицем у лице“, наглашава Кристина Брајовић Цар.

Како год будемо комуницирали у будућности  телефонским разговорима, порукама – текстуалним и гласовним, или неким другим начинима комуникације које ће нам време наметнути, једино је важно да се разумемо.

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име