Гледање телевизије је омиљена слободна активност или, тачније, неактивност милиона људи широм света. Просечан Американац до шездесетих година гледајући у ТВ. Слично је и у многим другим земљама.
Многима је телевизија ′′ опуштајућа „. Пажљиво гледајте и схватићете да што дуже гледате у телевизијски екран, размишљање вам се смањује. Уз то, у дужем временском периоду док гледате шоу програме, поклањате, ситкоме или рекламе, ваш ум је готово неактиван. Не само да не можеш да се сетиш својих проблема, него си привремено ослобођен себе, а шта може бити опуштеније од тога?
Иако се дешава да на дужи временски период ваш ум не генерише никакве мисли, он се ипак повезује са мисаоном активношћу телевизијског програма. Твој ум је неактиван само у погледу не генерисања мисли. Међутим, он упорно упија мисли и слике које се замењују на екрану. То доводи до пасивног стања повећаног покоравања, попут транса, сличног хипнози.
Зато се екран служи за манипулацију ′′ јавним мњењем „, политичара и специјалних интересних група и рекламних агенција, који ће платити милионе долара да вас ухвате у том стању диоптријске несвесности. Они желе да њихове мисли постану твоје мисли, а то обично иде иза њих.
Кад гледаш ТВ, настојиш да паднеш под ум, а не да се уздигнеш изнад њих. Уобичајено је за телевизију, алкохол и неке лекове. Иако ствара одређени осећај олакшања, цена је висока: губитак свести. Као и лекови, одликује га и јака зависност.
Посегни даљински да угаси телевизор, али уместо тога схватиш да прелазиш са канала на канал.
Пола сата касније и даље гледаш ТВ, и даље мењаш канале. Очигледно је дугме искључено једино које не можете да притиснете. Још увек гледате, не зато што сте наишли на нешто занимљиво већ само зато што нема шта занимљиво гледати.
Кад се навучеш на телевизију, програм је тривијалнији и бесмисленији, навучеш се.
Избегавајте гледање програма и реклама које вас нападају брзим низом слика које се мењају сваке две до три секунде.
Често и дуго гледање телевизије не само да те чини несвесним већ изазива пасивност и црпи енергију из тебе.
Зато уместо да гледате ТВ насумице, изаберите програме које желите да гледате. Кад год се сетиш да тако понашаш, осети живот у свом телу док гледаш. Такође, будите свесни свог дисања с времена на време. Повремено гледајте са екрана да ваша чула не буду стално окупирана.
Не јачајте тон више него што је потребно, да вас телевизија не ојача у аудитивном смислу. Употребите дугме за искључење тона током реклама. Потрудите се да не легнете одмах након гледања телевизије или, што је још горе, заспите док је још увек.
Извод из књиге ′′ Нова Земља „, Eckhart Tolea

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име