Виолина чувеног музичара сада се чува у посебној комори у родном граду Никола Паганинија (EPA/Jason Szenes)

Виолина из 18. века, на којој је свирао чувени виртуоз Николо Паганини, прегледана је недавно уз помоћ рендгенских зрака у посебно опремљеној лабораторији ЕСРФ у француском граду Греноблу како би се проверило њено стање и открила могућа оштећења, али и да би стручњаци боље разумели тајну њеног звука. Први циљ је очување овог вредног експоната процењеног на више милиона евра, рекао је Пол Тафоро из поменуте француске установе, која важи за једну од најбољих радионица на планети за поправку и обнову предмета историјске и културне баштине.

Стручњаци праве 3Д модел виолине како би могли да зумирају и најситнију честицу на њој и, уколико се наиђе на неки недостатак, биће поправљен, напомиње Тафоро, додајући да ће детаљна анализа прикупљених података током рендгенског снимања трајати неколико месеци.

Ипак, према прелиминарним извештајима, упркос чињеници да је стара готово три века, виолина је у добром стању.

Експерти су током испитивања вредног инструмента утврдили микропукотине на њему, настале услед старости, али и истакли да за сада нема потребе да се оне санирају, пренела је агенција Анса.

Виолину је направио 1743. године мајстор за музичке инструменте Ђузепе Бартоломео Гварнери дел Ђезу, а чува се у Ђенови, родном граду Никола Паганинија. Смештена је у посебну комору из које се износи само у малобројним ситуацијама, а за посебно путовање од Ђенове до Гренобла била је осигурана на вредност од 30 милиона евра.

 

Магазин Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име