10. марта 1940. у 16:39 Елена Сергејевна Булгакова је унела последњи запис у свој дневник: „Миша је мртав“ …

Главни роман Михаила Булгакова „Мајстор и Маргарита“ прекривен је мистиком и тајнама. Писац је спалио прву верзију, другу је писао до последњих дана свог живота, упркос болести. Али ту се прича није завршила …

Сазнавши дијагнозу, лекари су њеном супругу предвидели само неколико дана живота, а Булгаков је живео шест месеци. Све то време, док га напокон снага није напустила, радио је на роману. На фасцикли у којој се налазио рукопис направио је натпис: „Заврши пре него што умреш!“ Заслепљен, у делиријуму због грознице, са температуром од 42 степена, наставио је да диктира својој жени исправке текста.
Пре смрти, ставио јој је у руке рукопис са речима: „Верујем … Да знам …“

Роман је светлост угледао тек крајем 1960-их. У огољеном облику, али ипак … Једне вечери, када је Булгаков, упркос болести, и даље могао да говори, рекао је Елени да жели да састави тестамент и да садржи следеће редове: она особа која прва дође на његов гроб, након објављивања романа „Мајстор и Маргарита“, ако дође на дан када је Булгаков спалио прву верзију рукописа романа и ако положи цвеће на гроб, – та особа ће примити одређени проценат хонорара од ауторских права књиге…

Била је то још једна шала Булгакова. Али Елена Сергејевна је обећала мужу да ће испунити његову вољу.

10. марта 1940. године умро је Михаил Булгаков. И скоро тридесет година касније, у пролеће1969. године, изашла је његова књига. Један човек дошао је на гробље, тражећи гроб Булгакова. Био је сам. Није знао тачно где је писац почивао. Сетио сам се само да је овај човек сахрањен у воћњаку трешања недалеко од гроба Антона Павловича Чехова, међу гробовима најстаријих уметника, младић је пронашао оно што је тражио.

Kасније је сазнао да је камен на пишчевом гробу (камен на коме пише Голгота), претходно био на гробу Гогоља, писца којег је покојник обожавао. Младић је пребројао да је од врата старог гробља до гроба аутора Мајстора и Маргарите само седамдесет корака.

Тог је пролећног дана младић је тражио гроб Михаила Булгакова. Пронашао га је и узнемирила га је једна ствар: на гробу није било ни једног цвета.

Младић се вратио на капију, а затим у цвећару. Донео је цвеће, спустио га на гроб, мало стајао и спремао се да крене, кад је ођедном зачуо тихи глас:

„Младићу, сачекај“.

Осврнуо се око себе и угледао старију даму. Устала је са клупе, која је стајала мало даље уз стазу, и пошла му у сусрет:

„Извините, како се зовете? Стварно су ми потребне ваша кућна адреса и телефонски број „.

„Зашто?“, зачудио се младић.

„Сада нећу ништа да објашњавам. Верујте ми, стварно ми је потребна ваша кућна адреса. Ништа вам не прети , никава превара, обећавам,“ одговорила је дама.

Младић се представио: „Владимир Невелски, новинар из Лењинграда.“

Госпођа је записала презиме, име, адресу, број телефона и, захваливши му, отишла до излаза. А младић је стајао и питао се: шта све ово значи?

Вратио се у Лењинград. Убрзо је заборавио на састанак са старицом. Али две недеље касније, на кућну адресу из Москве је стигла пошта. Невелски је дошао у пошту и преузео новац. Био је ужасно изненађен износом – то је био огроман новац.

„Од кога је овај новац,“ запитао се младић.

Дан или два касније, у лењинградском стану зазвонио је телефон:

„Елена Сергејевна Булгакова разговара с вама … Да ли сте добили новац?,“ питала је Елена Сергејевна.

„Да“,

„Ја сам ти послала тај новац. То је била последња воља Михаила Булгакова. Имао је сјајан смисао за хумор. Чак и кад се разболео, волео је да смишља разне шале.“ Затим је Елена Сергејевна рекла је Невелском о необичној вољи Булгакова …

Дакле, након 29 година Елена Сергејевна испунила је последњу вољу свог супруга. Учитељ и његова Маргарита. Овим новцем новина је купио чамац и назвао га „Михаил Булгаков“ …

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име