Kрагујевчанин Матеја Радовановић, невероватан дечак који има дијагнозу аутизма, успешно је завршио Музичку школу “Др Милоје Милојевић”, смер клавир. Сада се чак бори да упише факултет. Подстрек су му награде са такмичења, наступи на концертима, а недавно је одржао и први солистички у Kрагујевцу.

Све што би желео да каже Матеја претвори у ноте. Kлавир је заволео још у основној школи када је бежао са часова да би свирао и то баш оне песме које су му родитељи певали. Тако је и откривен његов таленат.

-Матеји је живот музика. Њему је једино шта он у животу обрађује кроз музику. То му је велика радост, велика срећа и он је истински доживљава више него све остале импресије у животу – прича Матејина мајка, Мирјана Радовановић.

Уследиле су године преданог труда. Да ништа није било узалуд показало је то што је деветнаестогодишњи Матеја завршио средњу музичку школу.

-Ма како нам свих ових година било и ментално, психолошки и физички тешко да пропратимо и да омогућимо једну фацилитацију односно да олакшамо њему тај пут. Ми смо кроз бављење тиме и кроз његово бављење музиком једноставно постали бољи људи – каже Матејин отац, Милан Радовановић.

Уз брата је клавир заволела и његова седмогодишња сестра.

Данас свирам неке мале композиције од неких дугих, па до неких кратких. Он ми се увек радо прикључи у свирању кад то треба и кад то пожели – рекла је Матејина сестра Мила Радовановић.

Свирањем је очарао и људе из окружења на свом првом солистичком концерту.

-Слушати га то је једна посебна емоција која вам просто тера сузе на очи. Диван је Матеја заиста – изјавила је Матејина комшиница, Роксанда Алексић.

-Учитељ је срећан када га његови ђаци превазиђу, а Маки је то учинио вишеструко – каже Матејина учитељица, Светлана Андријанић.

Да би и даље развијао свој дар неопходно је да настави школовање. Сада се бори да упише факултет.

-То је његова велика жеља и то би значило да и даље буде прихваћен у друштву и да има неку социјалну причу и да не буде повучен – истиче Матејина мајка, Мирјана Радовановић.

Жеља Матејине породице је да подстакну друге родитеље који имају децу са сличним проблемима да пронађу њихов таленат. Матеји желимо да оствари своје снове, заврши факултет, пуни концертне дворане и нотама срца многа испуни.

 

 

 

Telegraf

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име