Тог 25. децембра 1977. године умро је Чарли Чаплин, глумац, сценариста, режисер и продуцент, један од пионира кинематографије и највећих уметника у историји филма. Снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додељен му је Оскар за животно дело.

“Желео сам да све буде контрадикторно: широке панталоне, а капут узан, шешир премали, а ципеле превелике. Сенет је очекивао старијег човека, па сам ставио брчиће који би додали године без скривања израза лица.”

Тако је у аутобиографији 1964. године Чарли Чаплин описао настанак вечне филмске Скитнице. Она се први пут догегала у истоименом филму 1915. године, а ствари које је носио Чарли је позајмио на путу до шминкернице. Једино је штап био његов.

За разлику од лика, који га је прославио, увек спремног на враголије у покушајима да живот учини лепшим, Чарли је био трезвен човек.

Упркос милионима које је зарадио, живео је претерано скромно. Његову кућу у Холивуду звали су “распаднута” јер су је подигли радници из студија по његовом нацрту. Али била је погодна за снимања.

“Све што ми је потребно да направим комедију је парк, полицајац и лепа девојка”, говорио је чувени синеаста.

Kао свака, и Чаплинове комедије су биле озбиљне социјалне приче и критика друштва.

Почетак живота обојен страшним сиромаштвом

Детињство, као преписано из Дикенсових романа, било је потка његових филмова. Било му је пет година када се први пут појавио на сцени. Певао је уместо мајке и зарадио први новац. Рано детињство протекло је у страшном сиромаштву.

О том пероду Чарли Чаплин је написао: “Био сам веома свестан срамоте наше беде. Чак су и најсиромашнија деца недељом имала домаћу вечеру. Печење код куће значило је углед, то је био ритуал који је разликовао једну сиромашну класу од друге. Они који себи нису могли да приуште недељну вечеру код куће били су припадници класе просјака, а ми смо били баш то”.

Никад није изгубио способност којом публику истовремено тера на смех и сузе. Није снимао на основу писаног сценарија све до пред крај каријере. Идеју је развијао у ходу, па је зато било безброј понављања сцена.

Никада није приказао филм којим није био потпуно задовољан. Женио се четири пута, имао је 11 деце. Био је оптуживан, прогањан што због политике што због односа према женама. За свој седамдесети рођендан 16. априла 1959. Чарли Чаплин је написао мудрости “Kада сам заиста почео да волим себе и поклонио их свету”.

“Нема потребе да се бојимо свађа, суочавања нити било каквих проблема, јер и звезде се понекад сударе па и из тог судара настане неки нови свет. Данас, ја знам да се то зове живот”, написао је велики Чарли.

 

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име