Манастир Св. Ђорђа тј. манастир Ораховица или Мажић у селу Мажићи по коме ова светиња и носи име налази се на око 13км од Прибоја уз обалу Лима и представља центар српске средњовековне хирургије.

Сам манастир је из преднемањићког доба, док остаци манастирске болнице и конака датирају из периода краља Милутина, када је манастир доживео свој највећи процват. Оно што је значајно за овај манастир – Хирургију у њега донео је Св. Сава и српски монаси које је ту Св. Сава довео.

Вршили су веома успешно сложене операције на глави (мозгу), а што је утврђено археолошким ископавањима у којима су пронађене лобање са зараслим деловима костију главе. Такође хируршки инструменти који су пронађени у манастирском комплексу а који се вежу за 12-13. век скоро да су идентични данашњим савременим инструментима у хирургији.

Важно је напоменути да је манастир срушен до темеља 1743. године од стране Турака. Своју обнову дочекао тек 2007. године с тим што манастирска црква ни данас није фрескописана. Многе драгоцености из манастира заувек су нестале похаром Турака (сем дела моштију које су се нашле у старој православној цркви у Сарајеву), а о којима је писао и сам турски путописац Евлија Челебија. Такође у његовим изворима помиње се да је манастир древно место и да је приликом његове посете имао неколико стотина монаха што данас из угла гледања модерног света изгледа невероватно.

Да је манастир древно место говоре и споменици из доба Рима, а шта би све сазнали о манастиру и околини Сам Господ зна да и у овом случају комунисти нису градили акумулационо језеро на темељима наше древне историје.

Остаје да се истражи да ли је медицина којом су се бавили монаси на простору тадашње Србије и Грчке била у рангу оне у Европи са почетка или средине 19. века.  Размишљамо како би изгледала Европа да Срби нису вековима били месо или плен који су бацали дивљим зверима из Мале Азије да би заварали њихову глад, а они се несметано развијали како би постали бољи од нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име