Чувени хајдук Црни Максим био је страх и трепет за аустроугарске богаташе пре Првог светског рата. Овог српског Робина Худа називају многим именима, зависно кога питате, али и присталице и противници хајдука из Бачке Паланке сагласни су у једном – да је био дрзак и смео, да је држао до своје речи, али и да је био изузетно паметан.

Легенда о Црном Максиму каже да је у периоду пре Првог светског рата нападао само спахије и велике аустроугарске богаташе, као и да је сиротињи делио шаком и капом. Срби су га нарочито волели пошто су у Астроугарској монархији спадали међу сиромашније житеље, па су Максима доживљавали као свог осветника.

Био је прави страх и трепет

Максимове мете били су богаташи који су живели или пролазили Јужнобачким округом. Kолики је Максим био страх и трепет најбоље сведочи прича да су богаташи у то време увек са собом на путу имали и тестамент. За сваки случај, ако Максим наиђе.

О Максимовој домишљатости и памети такође су се приповедале легенде, а нарочито је позната како је опљачкао чувеног грофа Kотека у Футогу. Максим је грофу најпре написао писмо у коме захтева да му остави 5.000 форинти у шуми, на договореном месту, иначе ће у супротном сам доћи по њих. Убрзо му је Максим послао још једно писмо у коме је навео да се предомислио и да ће ипак лично доћи по новац, те да би било добро да га има код себе када наиђе јер ће се у супротном “рђаво провести”.

У дворцу грофа Kотека завладала је паника. Знало се да ће Максим одржати реч, чак и по цену живота. Страже су због тога удвостручене, а унајмљени су и нови људи да брину о безбедности грофа.

После два дана гроф је добио писмо спахије из Срема који му је јавио да би волео да га упозна и дође у посету. Гроф се овоме обрадовао, надајући се да ће га посета разонодити у тешким тренуцима. Сутрадан су се војници и официри зачудили када су видели да се спахија код грофа задржао само десетак минута и потом отишао са својим кочијашем. Убрзо је из дворца излетео и гроф Kотек који је повикао да га је Максим опљачкао и да му је узео не 5.000 већ 10.000 форинти. Стража је тек тада схватила да нису препознали Максима у официрском оделу и у кочијама са грбом.

Максим је до кочија и кочијаша дошао тако што је два дана раније отишао обучен у фрак и одело на један спахилук у Срем. Управнику имања на коме се одржавао спахилук представио се као чиновник из Министарства финансија, због чега га је овај угостио на највишем нивоу. Потом је боравак на имању искористио да кришом грофу Kотеку пошаље писмо са богаташким грбом. Затим је управника имања замолио да се кочијама прошета по крају, што му је овај и одобрио. Тада је Максим у кочијама с богаташким грбом и додељеним кочијашем отишао у Футог код Kотега и опљачкао га за 10.000 форинти, а дуплу цену му је наплатио зато што је удвостручио стражу.

Легенда о Црном Максиму нажалост нема срећан крај

Непосредно пре Првог светског рата Аустроугарска војска добила је налог да пронађе хајдука са Фрушке горе и да се заувек прекине пљачкање богаташа у Јужнобачком округу. Више хиљада војника успело да је лоцира и опколи Максима коме више није било спаса. Он је покушао да се пробије кроз њихов обруч и побегне, али му нажалост није био спаса и убијен је на лицу места.

 

 

 

Opanak

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име