Већ традиционално српска заједница је у Њујорку обележила годишњицу смрти великог научника и хуманисте Михајла Пупина. На његовом гробу на “Wood Lawn”  гробљу у Бронксу ове године се скупило много више људи него иначе, а уприличен је и пригодан програм.

Док се народ скупљао око спомен плоче испод које већ 87 година леже Пупинови остаци, чуло се тзв. Пупиново коло. Затим су свештеници Ђокан Мајсторовић из цркве Светог Јована Kрститеља у Патерсону (Њу Џерси) и Милан Драговић из њујоршког храма Светог Саве, одслужили помен, уз певање богослова.

Из Чикага је на помен дошао Драган Вујошевић, председник “Српске Народне Одбране”, најстаријег српског удружења у Америци, које је 1914. основао и први председник био управо Пупин. Он се обратио присутнима подсетивши управо на Пупинов допринос организацији српске дијаспоре у Америци.

Драган Вујошевић (СНО) одржао говор, свештеници Ђокан Мајсторовић и Милан Драговић држали помен

–Михајло Пупин организовао је преко 20 хиљада добровољаца који су одавде отишли да се боре, прво у Балканским, а онда и у Првом светском рату, те на разне друге начине помагао српство и Српску православну цркву у Америци. Био је близак са америчким председником Вудроом Вилсоном и захваљујући његовом утицају део Војводине у коме се налази и његово родно место Идвор припао је после рата Kраљевини Србији.

Вршилац дужности генералног конзула у Њујорку Олгица Влачић говорила је о томе колико је Пупин био поносан на своје српско порекло и на своју отаџбину Србију, али исто тако и на своју нову домовину, Америку.

– То је мудрост коју би требали да следимо. Да се не опредељујемо за једно или друго, него да спојимо двоје у једно, као што је то урадио Пупин, истакла је Влачићева.

Након ових речи деца из Фолклорне групе “Дрина” из Патерсона наступили су са кратким програмом песама и рецитација.

Деца из Фолклорне групе “Дрина” из Патерсона (Њу Џерси)

Присутнима се на присуству на крају захвалио отац Ђокан Мајсторовић, који је истакао да преко 15 година са верним народом долази да ода помен Пупину, а да је ове године одзив био најбројнији, те да му је посебно драго да се окупило пуно омладине и деце.

Поред свештенства и представника конзулата Србије, на Пупиновом помену могли сте срести Србе из Њујорка и оближњих држава, Њу Џерсија и Kонектиката, а било је и оних који су дошли чак из Тексаса, те из Пупиновог редног места Идвора.

 

 

Serbiantimes

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име