Фолклорни ансамбл “Око соколово” из Чикага гостовао је протекле недеље на Хавајима, у Хонолулуу. Ансамбл од 14 играча, предвођених уметничким директором Миланом Андријанићем, одржао је два наступа у грчкој православној цркви Свети Kонстантин и Хелена, као и на главној туристичкој локацији у Ваикикију.

Главном концерту на Хавајима присуствовали су чланови српске заједнице на овом рајском острву, њих око стотину, али је међу гостима у пуној сали било и доста Грка, Руса и других.

Срби који живе и раде на Хавајима били су одушевљени наступом и приликом да виде нешто од свог културног наслеђа. Kако су истакли – не игра се српско коло сваки дан на хавајском сунцу, испод палми.

Њихово задовољство концертом и наступом најбоље описују речи Душанке Гравес, која води малу фолклорну групу при грчкој цркви, а које је упутила ансамблу после наступа:

“Хвала вам сто сте нам донели Србију на Хаваје”.

Наступ ансамбла на Хавајима организовао је Миша Огњановић, који са породицом живи у Хонолулуу. Реализацију гостовања помогле су такође и Љиљана Пантовић из Сан Диега и  Lisa Coluccio са Хаваја.

Чланови чикашког ансамбла имали су прилике да у слободно време уживају у природним чарима острва.

-Остаће им успомене за цео живот, прожете незаборавним дружењем, као и свест да су имали прилике да прикажу део српског фолклорног богатства и на далеким Хавајима. Наишли смо на изузетан пријем српске заједнице овде, а све се завршило тако што смо заједно играли дуго после завршетка концерта, каже Милан Андријанић

Он додаје да су били изненађени податком који су чули од господина Огњановића, да су Kраљевина Србија и Kраљевина Хаваји успоставили дипломатске односе још крајем 19. века, у време краља Милана Обреновића.

 

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име