Контигент ВС у мисији Унифил донацијама помаже манастир Светог Маманта и Православну школу

На крајњем југу Либана, скоро сто километара јужно од Бејрута и у близини границе са Израелом, налази се место Маржајун. У овој зони већ дужи низ година, у сменама, у мултинационалној операцији Уједињених нација (Унифил) дужност чувара мира, „плавих шлемова”, обављају припадници Војске Србије. Далеко од куће, имају добар однос са локалним становништвом свих нација и вера, а специфична блискост влада са православцима којих на југу Либана има око 10 одсто, а у Маржајуну око 60 одсто.

Мењају се контигенти ВС на овом деценијама осетљивом безбедносном подручју, па су многи наши војници пожелели да, својевољно и мимо званичних обавеза, помогну локалном становништву. У више наврата уручили су донације манастиру подигнутом у част Светог Маманта, који се налази у оближњем селу Деир Мимас, као и Православној школи у Маржајуну. Иначе, православна хришћанска заједница Либана је црквено и административно подређена антиохијском патријарху у Дамаску.
– Манастир у Деир Мимасу основан је давне 1404. године, након чега је око њега формирано насеље. Манастир је свакодневно активан, у њему не борави ниједан монах већ је свештеник Салим Асад одговоран за њега и уједно води све литургије – каже за „Политику” потпуковник Ивица Стојановић, старији национални представник контигента ВС у мисији Унифил.

Припадници ВС на литургији у манастиру у селу Деир Мимас

Насеље Деир Мимас према званичним подацима има око 5.000 становника, али тренутно у њему борави око 1.000 мештана. Рељеф је брдовит, углавном пошумљен ниским растињем и маслињацима, описује потпуковник Стојановић. Локално становништво се углавном бави земљорадњом и воћарством, преовладава узгој маслина, смокви, винограда и бадема. Деир Мимас је надалеко познат по јако квалитетном маслиновом уљу. По попису у Маржајун има око 10.000 људи, али у њему заста живи око 3.500 становника.

– Маржајун је седиште Православне епархије, основане у 19. веку. У склопу здања Архиепископије налази се Православна школа. Током година развила се од школе коју је чинила само једна просторија, где су ученици свих узраста похађали наставу, до модерне школе у згради са неколико просторија. То је постигнуто захваљујући напорима епископа и подршке Русије. Данас школа броји 150 ученика, узраста од четири до 15 година. Директорка Православне школе је Рита Карим Серам, док је православни свештеник Филип Хабиб једна од најзначајнијих личности Православне школе – објашњава потпуковник Стојановић.

Потпуковник Ивица Стојановић и свештеник Салим Асад

Пре неку годину српски мировњаци су манастиру поклонили електрични генератор, а сада таблет рачунар и пројектор, након чега је свештеник Асад припаднике ВС даривао са две  иконе Светог Мамаса. Поменута наставна средства наши војници су поклонили и Православној школи у Маржајуну.

– Присуства литургији поводом празника, попут Божића, Васкрса и крсних слава пуно значе припадницима српског контигента који на овај начин, далеко од својих кућа и породица, у духу православља прослављају празнике – истиче потпуковник Стојановић.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име