Веома је мали број оних који бар једном нису чули стихове ванременских хитова попут “Волео сам девојку из града” и “Одакле си селе” а много њих не зна да су настале испод пера човека који је био поштени земљорадник са основном школом. Обрен Пјевовић, текстописац и композитор из Мрчајеваца код Чачка, остаће заувек упамћен и историји српске музике.

Читав свој живот провео је у родном селу, али то га није спречило да напише хитове за сва времена. Аутор је преко 100 песама писаних у духу изворног народног мелоса, а његове комшије и пријатељи одужили су му се тако што је једна улица баш у Мрчајевцима понела његово име.

„Нажалост нисам га запамтио, али ово за мене и моју продицу значи пуно. О деди сам много чуо, од оца и тетке сам доста сазнао , поносан сам на његово дело јер то ће остати део српске историје , мислим да ће његово име заувек живети и сада кроз ову улицу. Пре две године и сам се вратио у дедину кућу и ту засновао своју породицу”, рекао је Душан Пјевовић Обренов унук.

Ову иницијативу покренули су Луне Левајац и Милун Тошић из Мрчајеваца, која је уз радост свих веома добро прихваћена, а затим убрзо и реализована. На овај начин хтели су да се одуже великом ствараоцу.

„Он је оставио многе песме које се и данас певају и певаће се још дуго година, а оставио је и добар примерм младима, јер ово ће се преносити са генерације на генерацију. Ова улица је дугачка 500 метара и надам се да ће увек бити пуна људи”, рекао је Милун Тошић из Мрчајеваца.

Велики утицај на каријере једног од најбољих презентера народне музике Мирослава Илића и пођеднако доброг маестралног композитора Мише Мијатовића имао је управо Обрен Пјевовић. Они су такође исказали велико поштовање прем Обреновом раду и делу, срећни што је један човек као што је био овај композитор добио улицу бас у месту где су се родиле најлепше песме наше народне музике.

”Чика Обрен би живео довека, али овако је на неки начин то и подвучено. Данашњи дан је за мене један од најсрећнијих дана у мом животу, а ово је најмање што је могао да добије за све оно што је оставио иза себе. Наша култура која се базира на српској традиционалности била би много сиромашнија да јој он није оставио све оно што јесте, а то јесте заиста много. Баш у његовој кући пре тачно 50 година родила се песма Волео сам девојку из града, то је било 1972. године, нисмо имали инструменте, али он је био самоук човек, имао је мелодију у својој глави и преносио на мене”, рекао је Мирослав Илић.

Велико име овог великог човека остаће упамћено кроз приче његових комшија, успомене колега и поштовалаца, али и најлепше рећи потомака који ће то преносити и на будуће генерације.

 

 

РИНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име