У периоду од око 1371. до 1459. године, настале су неке од најрепрезентативнијих средњовековних грађевина.

У периоду од око 1371. до 1459. године, у време када се на територији Србије граде цркве моравске стилске групе, Турци већ увелико нападају и освајају дотадашње српске земље. Турци су прво освојили Македонију, док се у сливу Мораве још неко време задржала релативно независна српска држава кнеза Лазара са престоницом у Kрушевцу, деспота Стефана Лазаревића са престоницом у Београду и Ђурађа Бранковића са престоницом у Смедереву.

, Image: 98687666, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Profimedia

У том периоду, од око деведесет година, док Турци 1459. године нису освојили све земље до Дунава и када престаје свако даље монументално грађење, настале су неке од најрепрезентативнихих грађевина средњовековне архитектуре.

Тежња старих неимара да третирају грађевину као вајарски споменик одражава се на овим црквама. Заједничка карактеристика им је распоред основе у облику уписаног крста, задржан из претходног периода рашког стила грађења. Основи уписаног крста додате су певничке апсиде које заједно са олтарским простором дају облик тролиста. У овој стилској групи примењено је и богато решење са пет кубета, која су вишестрана.

Можда најпрепознатљивија одлика ове групе је декорација фасаде. Оне су озидане каменом и опеком, исто као што је то рађено у Македонији и на Kосову и Метохији, али далеко богатије украшене. Посебно се издвајају редови прозора у облику розета. Ове розете рађене су од великих камених плоча прорезаних орнаментом.

 

Највише зоне често је испуњна шаховским пољима, понекад само насликаним. Разнобојност и полихромија је једно од главних изражајних средстава ове декоративне архитектуре – чему доприноси и чињеница да су спојнице малтера високе готово исто колико и опека.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име