Пешачење се организује поводом обележавања 100. годишњице од смрти Наталије Нети Мунк. Била је српска хуманитарна радница и добровољна болничарка. Учествовала је у Српско-бугарском рату, оба Балканска и у Првом светском рату. Добила је и највеће српско војничко одликовање, Карађорђеву звезду с мачевима.

Стаза:

Село Дивош – Виноград – Језеро – Манастир Петковица – Поток Ремета – Рамбошевац – Воћњак – Манастир Кувеждин – Кувеждин прњавор – Јарошки поток – Дивош (око 9 км)

Кружна стаза се налази на западној страни Фрушке горе. Почиње и завршава се у селу Дивош. Дужина стазе је око 9 км.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

 

Окупљање учесника је у порти цркве светог Георгија у селу Дивош око 10.40 ч.
Полазак на пешачење је у 11.00 часова.
До села Дивош доћи сопственим превозом (аутом).

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 9.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Свако учествује на сопствену одговорност.
Деца (од 5 и више година) на пешачење иду у пратњи родитеља.
На равничарење можете позвати и ваше пријатеље.

На крају пешачења, за оне који буду желели, организоваћемо у шуми брање сремуша којег има на западним деловима Фрушке горе.
Сремуш има велику хранљиву вредност. Позната је самоникла јестива и лековита биљка.
„Гугл“ каже да је то „делотворна лековита биљка“, „убица отрова„, „апсолутни дар природе“.

 

ПОВОД ЗА РАВНИЧАРСКУ АКЦИЈУ:

 

Пешачење се организује поводом обележавања 100. годишњице од смрти Наталије Нети Мунк.

У оквиру шетње биће одржан краћи историјски час на ову тему.

Наталија Нети Мунк је рођена у Београду 8. априла 1864 године.

Била је српска хуманитарна радница добровољна болничарка. За свој хуманитарни рад у рату и у миру одликована је бројним признањима.

Наталија Мунк први пут се као добровољна болничарка пријавила у време Српско-бугарског рата 1885. године, када јој је било 20 година.

За свој добровољни рад милосрдне сестре болничарке Наталија Нети Мунк је добила бројна признања и одликовања. За свој предани рад одликована је Златном и Сребрном медаљом краљице Наталије, два пута Орденом Светог Саве, Споменицама свих ратова од 1885. до 1918. године, Медаљом Црвеног крста и Крстом милосрђа.

Захваљујући своме раду, Наталија је без претходне најаве била примана код старог краља Петра И Карађорђевића.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

· Дивош: Ово село је изграђено изнад потока Јарош. Налази се на јужној подгорини Фрушке горе. Село постоји од прве половине XВИИИ века. У Дивошу има око 1400 становника.

· Црква светог Георгија: Налази се у селу Дивош. Изграђена је 1769. године. На датом месту постојала је старија црква. Црква је 1786. године добила иконостас. Око 1930. године црква је у целости обновљена у , али је у рату (1941-1945) тешко страдала.

· Манастир Петковица: На југозападном делу Фрушке горе у тихој удолини уз поток Ремета, налази се манастир Петковица са храмом Свете Петке. По предању, овај манастир је подигла Јелена Штиљановић, удовица последњег српског деспота Стефана Штиљановића, у XВИ веку.

· Манастир Кувеждин: На југозападном делу Фрушке горе, налази се манастир Кувеждин. Према предањима, манастир је у XВИ веку основао последњи српски деспот Стефан Штиљановић, а манастир је посвећен Светом Сави.

· Кувеждин прњавор: Испод манастира Кувежвин, у долини потока Јарош сместило се некадашње село Кувеждин. Чинило га је два реда кућа саграђених дуж пута за манастир. Ширењем тог бившег прњаворског насеља, изградњом нових кућа, Кувеждин прњавор се спојио са селом Дивош.

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име