СРЕДЊОШКОЛЦИ из Техничке школе у Младеновцу најбољи су млади предузетници. Компанија Sixth Sense („Шесто чуло“) недавно је, у конкуренцији 20 најбољих ученичких компанија, однела победу са својим производом уређајем за слепе и слабовиде, који помаже у препознавања препрека. Они ће 24. јула представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија које ће, уместо у Португалији, бити одржано онлајн.

Под менторском палицом професора програмирања Милана Божића – Милица, Исидора, Никола, Михајло, Лазар Т., Данијел, Петар и Лазар К. направили су беџ који шаље ултразвучне таласе и региструје препреке испред особе. Затим их шаље на сат, који почиње да вибрира, и то све јаче како се особа приближава. Идејни творац производа је Лазар Т., који је желео да помогне свом слепом деди, како би се снашао у простору кад изађе из куће. Другари су прихватили његову идеју и бацили су се на посао. Од почетне замисли до реализације прошли су месеци мукотрпног рада, истраживања, учења, преправљања програмског кода.

– У разговору са слепим и слабовидим особама, од којих неки свакодневно путују из Младеновца у Београд, као и са нашим вршњацима у школи за слепе „Вељко Рамадановић“ у Земуну, сазнали смо који су њихови проблеми и шта је то што би им побољшало живот – причају ученици. – Схватили смо да, осим белог штапа, немају никакву обуку за кретање напољу, као и колико је за њих психички тешко да ходају када изађу на улицу.

Млади привредници почели су са припремама за онлајн презентацију, од које ће зависити да ли ће се пласирати и финални део такмичења. Наиме, потребно је да производе које су ученици направили подржи и нека компанија, односно да буде спремна и за производњу. „Шесто чуло“ је, од почетка имало више верзија производа. Најпре је уређај био уграђен у качкет, па се напајао „зеленом енергијом“ из соларног панела. Апарат има инсталиран и џи-пи-ес, па породица може да прати где се слепа особа налази.

Ђаци већ имају наручене сатове, а цена је 12.400 динара.

ШАМПИОНИ У IT ТЕХНОЛОГИЈАМА

КОМПАНИЈА „Шесто чуло“ је, ове године, други пут заредом освојила прво место за најбољу примену информационих технологија на такмичењу ученичких компанија, које организује организација „Достигнућа младих“. Средњошколци су направили свој сајт и развију апликацију помоћу које је могуће наручити производ, као и софтвер за вођење робног књиговодства.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

 

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име