Miloš Marjanović i Janko Đorđević prvi pobednici u istoriji koji nisu sa engleskog govornog područja

VELIKA je čast pobediti u finalu svetski važnog debatnog turnira, ali iznad svega smo ponosni na titulu prvog tima, koji je Engleze, Amerikance i Australijance potukao u debati na njihovom maternjem jeziku.

Ovako, gotovo uglas, za „Novosti“ govore Miloš Marjanović (26) i Janko Đorđević (24) o svom trijumfu na turniru u argumentovanoj raspravi, održanom pre dva dana na Oksfordu.

Ova dva mlada studenta postigla su istorijski uspeh na prestižnom takmičenju u debati, koje se duže od pola veka održava u Oksfordu. Miloš, apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu, i njegov kolega Janko, student druge godine, pobedili su u finalu debatnog turnira, u otvorenoj kategoriji, i postali prvi tim van engleskog jezičkog područja kom je to pošlo za rukom. U argumentovanoj, kreativnoj i nadahnutoj raspravi takmičili su se sa 130 timova iz celog sveta. I sve ih nadmašili u poznavanju aktuelnih društvenih tema, istorije, ali i u opštoj kulturi, informisanosti i elokventnosti.

– Od osam rundi u dva dana, prvih pet bile su preliminarne, koje su regrutovale 16 najboljih timova za četvrtfinale, a tri eliminacione, koje su vodile do pobednika finala – priča, za naš list, Miloš, koji je sa Jankom i dalje u Engleskoj, gde se pripremaju za turnir u Kembridžu sledećeg vikenda. – Na svakom turniru takmičila su se po dva tima koja zagovaraju stav „za“ i po dva koja brane argumente „opozicije“, dok su se teme debate dobijale na licu mesta. Debatovalo se u dve kategorije, od kojih je prva za zemlje kojima engleski nije maternji i druga, otvorena, gde su svi zajedno.

Pravi je podvig zato bio za takmičare van engleskog govornog područja da pobede u drugoj kategoriji. To se nikada dosad nije dogodilo.

– Teme se ne dobijaju unapred, a imamo 15 minuta vremena da uskladimo priču sa partnerom u debati pre nego što počne verbalni okršaj – nastavlja Miloš. – Veliki izazov ovog takmičenja je to što nikada ne znamo unapred koji stav argumentima moramo da branimo, „za“ ili „protiv“. Zapravo, najveći benefit debate i jeste spremnost da se preispitaju sopstveni stavovi, sasluša druga strana i prihvati to da oba stanovišta u sebi nose dobro. Lakše se dolazi do rešenja kad ste manje isključivi.

Miloš Marjanović i Janko Đorđević

Prema rečima naših sagovornika, za debatu je opšta kultura izuzetno važna, jer je tokom rasprave zabranjeno korišćenje interneta i bilo kakvih priprema, pa sva argumentacija i sposobnost da se sudije ubede u stav ide „iz glave“.

– Prva tema u kojoj smo pobedili bila je posvećena tome da li treba zabraniti političke reklame na društvenim mrežama – govori Miloš. – U sledećoj smo pak apsolutno dominirali, jer je sa našeg komšijskog prostora. Naime, tema je bila: Da li je za Severnu Makedonoju bolje da se prikloni Rusiji, s obzirom na to da joj Makron blokira put ka Evropskoj uniji? Osim toga, jedna od najtežih tema bila je o „Fejsbukovoj“ kriptovaluti. U suštini, to je kompleksna ekonomska tema, o kojoj danas raspravljaju svetski akademici ekonomskih nauka.

Uspeli su da pobede zahvaljujući odličnom znanju iz ekonomije. Najinteresantnija tema, koja je izazvala najveću raspravu, kako kažu, bila je debata: Da li je bolje biti vernik ili ateista? Zadatak koji im je obezbedio pobedu u finalu bila je debata o padu Berlinskog zida.

– Zagovarali smo stav da je bolje što su se ujedinile dve Nemačke nakon pada Berlinskog zida – objašnjava Miloš. – Taj stav je branila i ekipa Univerziteta u Torontu, dok su kontrastav branili timovi Harvarda i LSI Londonske škole ekonomije.

Tokom debate u Oksfordu

Takmičenje u Oksfordu otvorilo je sezonu debata, a završiće se 27. decembra, Svetskim prvenstvom u Tajlandu, gde će Miloš i Janko predstavljati Univerzitet u Beogradu.

NADOBUDNE SIDNEJKE

POSEBNO nam je bilo drago što smo potukli studentkinje iz Sidneja, koje su bile vrlo nadobudne i uopšte nas nisu smatrale konkurencijom – priča Miloš Maksimović, koji je u Oksfordu proglašen za najboljeg govornika turnira. – Uobraženi su bili i Amerikanci, a najviše smo se družili sa ekipama iz Slovenije i Hrvatske, mada su nam vrlo drage i kolege iz Londonske škole ekonomije. Takmičili smo se i protiv timova sa Univerziteta Harvard, LSE iz Engleske, Hart Haus iz Kanade…

NA TAKMIČENJIMA MANJE DEVOJAKA

MILOŠ i Janko su i prethodnih godina učestvovali u mnogobrojnim debatama sa drugim partnerima, ali od kada su otkrili da su odličan tim i da se savršeno dopunjuju, nastupaju zajedno. Veštinu debatovanja uvežbavali su na beogradskom Pravnom fakultetu, koji ima ugledni debatni klub više od dve decenije. Kažu da je na debatnim takmičenjima godinama manje devojaka nego mladića.

 

novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime