У дугој и бурној прошлости Београда често се дешава да, случајно или намерно, читави периоди и значајни људи буду заборављени. Тихо и неприметно, а потпуно неправедно, та судбина задесила је и Владу Илића – првог модерног градоначелника Београда и човека коме престоничани много дугују.

Влада Илић је на месту првог човека тада југословенске престонице био од 10. јануара 1935. до 13. септембра 1939. године. За то време, Београд је по први пут постао права, европска метропола и град који је ишао у корак са свим светским трендовима.

Успеси Владе Илића, као првог човека престонице, остаће златним словима забележени у историји Београда. О значају периода у коме је био на челу престонице за развој Београда, довољно говоре речи Предрага Лажетића објављене у тексту “Како је варош постала велеград“: “Двадесетак година, колико је делило Први од Другог светског рата, било је пресудно за формирање данашњег лика Београда. Изградња је била у великом замаху, започето је све што се могло започети, а после Другог светског рата преостало је да се освоји и лева обала Саве и споје градске целине Београда и Земуна“ – почиње причу Саша Станковић, аутор монографије о Влади Илићу, под називом “Први модерни градоначелник Београда”.

Тешко је побројати све што је у Београду урађено, изграђено или започето у време Владе Илића. На овој дугој листи налазе се данас најпрепознатљивији симболи престонице – Вуков споменик, старо Сајмиште, зоолошки врт… Положен је камен темељац за изградњу храма Светог Саве. Завршен је Дом народне скупштине и отворен за јавност Музеј кнеза Павла (данашња резиденција председника Србије).

На почетку мандата Владе Илића отворен је мост преко Дунава који је спајао је Београд и Панчево. Кренула је са радом прва трамвајска линија која је Београд спојила са Земуном и упутила престоничане на другу страну реке.

Зато и жалости чињеница да највећи број Београђана о овом изузетном човеку данас не зна скоро ништа!

Најбогатији Власотинчанин

Владимир (Влада) Илић, најмлађи син Косте Мумџије, родио се, по новом календару, 19. септембра 1882. Основно образовање је стекао у родном месту Власотинцу, а после је школовање наставио у Бечу и Ахену. Био је први текстилни индустријалац из тадашње Србије са академским образовањем. Поуздано се зна да је говорио француски и немачки, а по неким сведочењима и енглески језик.

На иницијативу Вука Бојовића, тадашњег директора Зоолошког врта, на Петровдан 2009. године, у Зоолошком врту је постављена биста Влади Илићу као његовом оснивачу. Управо та вест покренула је професора власотиначке Гимназије Сашу Станковића да почне да истражује живот и дело свог некадашњег суграђанина Владу Илића.

Резултат његовог седмогодишњег рата је прва комплетна и невероватно свеобухватна монографија о Влади Илићу, под називом “Први модерни градоначелник Београда”.

Као најобразованији у породици, Влада се ускоро нашао на челу велике текстилне империје – после кратког боравка у Лесковцу отац га је послао да води пословање концерна у престоници.

– Да је то био добар потез, показаће године које следе, јер је Влада испољио све способности једног индустријалца европског формата. До почетка Првог светског рата моденизовао је фабрике у Београду. Оне су тешко оштећене и опљачкане за време окупације, али их је након рата Илић обновио и проширио производњу и ван граница некадашње Краљевине Србије – прича Саша Станковић.

Јула 1922. на конференцији индустријалаца на Бледу, Влада Илић је био један од оснивача, а потом и председник, Централног савеза индустријалаца Краљевине СХС. Већ наредне године на Бледу, проглашен је за привредника 1923. године.

Светска криза 1929. године, изазвана крахом берзе у САД, погодила је 1930. и краљевину Југославију и делимично и пословање Владе Илића, али је он уочи рата 1939. почео на снабдева војску чиме је учврстио своју индустријску империју.

– Набавке за војску биле су уносан посао, јер су количине биле огромне и пласман робе загарантован. Тиме су се могли бавити само људи од поверења, свакако блиски власти. Крупан капитал и политика одувек су ишли руку под руку. То је још један детаљ који објашњава зашто су Владу Илића сматрали за најбогатијег Србина између два светска рата – објашњава наш саговорник.

Први модерни градоначелник Београда

Ипак, оно по чему ће Влада Илић бити трајно упамћен је период који је провео на челу Београда.

Поред очигледних менаџерских способности које је Илић поседовао, као човек који је годинама успешно водио бројна предузећа, његово дугогодишње пријатељство са кнезом Павлом Карађорђевићем било му је од несумњиве помоћи да постане градоначелник Београда – истиче станковић и додаје да неки извори наводе како је Влада финансијски помагао кнеза Павла који је након убиства краља Александра у Марсеју 1934. практично постао први човек Југославије.

Само неколико месеци након овог судбоносног догађаја, Влада Илић је постао председник Општине Београд.

Као градоначелник, Илић је извршио крупне реформе у градској општини, умањио цену електричне енергије и средио финансијске прилике у градској општини. Ангажовао се на решавању социјалних проблема, изградњи радничких станова, здравствених установа и дечјих прихватилишта, школа, уклањању баруштина, изградњи паркова… Подигао је неколико болница у престоници које и данас служе истој намени.

Круна у непрегледном низу, како бисмо данас, рекли “капиталних инвестиција“ које су реализоване у непуних пет година мандата Владе Илића, свакако је било отварање Београдског Сајма, симбола економског успона престонице у међуратном период.

Први београдски сајам је организован од 11. до 21. септембра 1937. године, а на њему су, поред 15 европских држава, учествовале и Сједињене Америчке Државе и Јапан. Други, јесењи сајам, биће упамћен по томе што се на њему први пут на Балкану појавила телевизија на штанду Филипса, а том приликом је одржана и изложба аутомобила где су излагали Мерцедес, Шкода, Опел…

– Сајмови су били прилика за успостављање пословних познанстава. Постоје подаци да је Влада Илић намеравао да купи лиценцу од Хенрија Форда за склапање аутомобила од готових делова. Преговоре је омео почетак Другог светског рата – истиче Станковић.

Нажалост, у току рата Сајмиште је добило много злокобнију функцију поставши озлоглашени нацистички концентрациони логор.

Ратне године и прогон из сећања

У бурним годинама пред Други светски рат и у току њега Владино име се помиње у пресудним тренуцима опстанка нације. Кнез Павле се саветовао са њим око свих важних политичких одлука, а крајем 1938. немачки посланик у Београду, фон Виктор Херен, Илића је предлагао за преседника Владе што је вероватно последица Илићевих пословних веза са Немачком које датирају од почетка 20. века.

– Вероватно је да Илић није имао премијерских амбиција јер је са својим угледом у иностранству, бројним успесима у вођењу престонице и дугогодишњим пријатељством са Карађорђевићима, то лако могао постати – објашњава Станковић.

Уместо тога, након почетка Другог светског рата, Влада илић се повукао са позиције градоначелника Београда. Његове фабрике су радиле током рата, али и биле оштећене приликом бомбардовања и од стране Немаца и од стране савезника.

После рата Илић је ухапшен и осуђен на казну робије од десет година и на конфискацију целокупне имовине. У пресудама је као главна кривица Владе Илића наведена то што су његове фабрике радиле током рата и на тај начин “јачале ратни потенцијал окупатора“.

Влада Илић је наредних седам година провео у затвору у Сремској Митровици где су му бивши радници доносили пакете. Једно време био је кажњен да чисти београдске улице. Бившег градоначелника од погубљења је спасао лично Винстон Черчил који је интервенисао код Јосипа Броза Тита – каже аутор монографије о власотинском индустријалцу и градоначелнику Београда.

Влада Илић је пуштен из затвора крајем 1951. године, али није стигао да ужива у слободи. Убрзо је доживео шлог и умро у поткровљу куће свог рођака, 3. јула 1952. у највећој беди. Сиромашног и заборављеног, сахранили су га некадашњи радници.

Рехабилитација

Окружни суд у Београду је фебруара 2009. усвојио захтев за рехабилитацију Владе Илића и ништавном прогласио пресуду Војног суда из 1946. године. У образложењу пише да је Илић “морао да буде проглашен народним непријатељем да би та осуда била основ и оправдање за државу, да преузме његово богатство“.

Потомци Владе Илића и данас се боре како би повратили бар део имовине свог славног претка.

 

istorijskizabavnik.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име