Синод Српске Православне Цркве (СПЦ) саопштио је да се Црквено-школска општина Светог Саве у Њујорку и припадајућа парохија привремено поверавају на духовно старање и управљање патријарху Порфирију ради превазилажења проблема насталих у њој и успостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима. Недавно је Синод саопштио да је разматрао питање статуса и мисије Православног богословског факултета Светог Саве у Либертвилу као једине високошколске богословске установе СПЦ на америчком континенту.

Тада је „закључено да Богословски факултет треба да настави своју духовну и просветну мисију у складу са Уставом СПЦ, односно на исти начин као и остале богословске установе СПЦ, а под духовним покровитељством патријарха Порфирија“.

Kако је врх СПЦ истовремено констатовао „ни после пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен ни за богослужења на велике празнике“, као и да је неопходно да се међу њујоршке Србе што пре врате мир, поверење и јединство и да се у братској љубави обнови ова црква.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име