У времену електронских комуникација, а нарочито у времену глобалне пандемије вируса корона, инсистира се на одржавању дистанце, што је многе људе навело да своје активности преместе на друштвене мреже. Интересовања су различита, али упркос дистанци, четири жене, из различитих крајева Србије у исти циљ ујединиле су две љубави : љубав према домаћој књижевности и жеља да помогну онима којима је помоћ неопходна.

Књижевна група „Читајмо домаће“, страница посвећена домаћој књижевности, која је веома активна на друштвеној мрежи „Фејсбук“, одлучила је да прекрши сопствена правила, и да крене у велику акцију помоћи деци која болују од Спиналне мишићне атрофије.

Администраторска група коју чине : Ирена Марић из Старог Бечеја, оснивач ове странице, Јелена Недељковић из Кладова, Данијела Николић из Крагујевца и Јелена Павић из Сремске Митровице , одлучиле су да месец децембар буде месец хуманости у њиховој групи.

 

Ове четири одлучне жене су, у жељи да помогну Мињи Матић, Аники Манић и Оливеру Палу Гајодију, деци оболелој од спиналне мишићне атрофије типа 1, покренуле прикупљање књига и ручних радова, које  донирају чланови  не само ове групе љубитеља домаће књижевности, већ и још неколико великих „Фејсбук“ група љубитеља књижевности као што су :  „Сис кутак, за књиге тренутак“, „Ризница књига“, „Књишке Бубице“ и “Магични свет књига“, које такође имају своје странице, и које су се одазвале позиву да подрже и учествују у овом великом Хуманитарном Базару чији сав приход од продаје иде деци која болују од ове тешке болести, и којој је једини спас у Америци, где би примили терапију леком „Золгенсма“, која кошта 2,1 милиона долара по детету.

 

 

–  Прикупљање средстава, посебно оволике своте није лако, а трка са временом је фактор који отежава ову борбу, зато смо одлучиле да позовемо, не само наше чланове, којих је свакога дана све више, не само љубитеље књижевности, који су већ више пута доказали да имају огромно срце, већ све људе добре воље, да нам се придруже, да запрате неку од поменутих књижевних група и ову нашу акцију, прикључе се  нашем Хуманитарном базару и куповином књиге или неког од предмета који су израдили наши чланови, помогну дечици којој је помоћ неопходна.

 

Свесне смо тешке економске ситуације у земљи, али исто тако знамо да наши људи имају велико срце, и да ће помоћи колико могу, да дечица оздраве, јер наше мало, Мињи, Оливеру и Аники ће значити много. – једногласан је администраторски тим странице који је иницирао ову акцију.

–   Иначе, продаја ће се вршити као и на стварном базару, цене ће бити фиксне, а приступачне свима који буду желели да нешто купе, а ми смо ту само као техничка подршка између купаца и продаваца. Свако ко на „Базару“ купи оно што му се допадне, у обавези је да излицитирану суму уплати на рачун детета, а доказ о уплати донације доставља администраторима, како би оне одобриле слање купљеног производа.

– Оно што, такође желимо да истакнемо је да смо јако срећне што су се и друге групе љубитеља књижевности прикључиле, а прикупљање донација од чланова који желе да дају свој допринос тећи ће током целе наредне недеље, од 23. до 30. новембра, док је продаја заказана на нашој страници „Читајмо домаће“ за викенд, 05. и 06. децембра.

Овим путем желимо да поновимо позив свим људима добре воље, не само да учествују на Базару, донирају или купе већ и да уколико немају времена за разгледање и куповину, уплате своју донацију или путем СМС-а, или директно на рачун деце. Времена је све мање, а циљ је јасан, Оливер, Миња и Аника, морају „преко океана“, па зато хајде да им у томе помогнемо колико можемо.  – јасне су Ирена, две Јелене и Данијела.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име