Вајар Драган Раденовић направио је споменик литијама у Црној Гори који приказује митрополите Амфилохија и Јоаникија, игуманију Ангелину и куму баженопочившег митрополита Амфилохија Уну.

Овај рад који сте видели ’Литије 2020’ године је посвећен пре свега блаженопочившем Амфилохију Радовићу, митрополиту Црногорско приморском и његовом наследнику митрополиту новом Јоаникију Мицовићу. Поред њих двојице ту је игуманија манастира и мала унука Амфилохијева. То су пожелели прво наставници Берана и Андријевице и ја сам на молбу њихову и молбу монаха Ђурђевих Стуопва и цркве Светое Тројице направио тај рад који сада видите“, каже Раденовић за Радио Гораждевац.

Овај рад карактерише дубоки фигурални рељеф који је одливен у бронзи а карактеришу га посебни мотиви и симболика истрајности.

„Он би требао да буде висок шест метара, с тим што непосредна скулптура треба да има карактер рељефа, дубоког рељефа. Изглед њихове скулптуре наговештава трајање идеје православља, трајање уопште идеје литија које су помериле један историјски тренутак у исправном правцу, на путу оних који су желели да правосалавље буде оно што је окосница животу нашем и нашој перспективи и будућности“, рекао је Раденовић.

Истакнути српски вајар Драган Раденовић није отктио у којем граду ће споменик бити постављен. Раденовић који је магистар уметности и доктор филозофије, вуче корене из метохијских крајева.

Гораждевац

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име