Разлог зашто на свету постоји толико варљивих или барем непрецизних идеја је тај што многи људи сматрају да је до добре идеје могуће доћи и без претераног размишљања. Сократ је ово сматрао лудошћу и да би доказао колико је то неразумно, упоредио је размишљање са грнчарством. Нико не би помислио да можете да направите добру посуду уколико не следите одређена чврста упутства. Па ипак, многи сматрају да се до добре етичке идеје, идеје како да живимо свој живот, може доћи без превеликог размишљања. Сократ је отишао корак даље у овом упоређивању – заправо, открио је посебан, „сократовски“ начин размишљања.

Препознао је пет корака које би свако ко жели да смисли нешто добро требало да примени, да би у томе успео. Ово би били ти кораци:

Прво – потражите око себе тврдње које би многи људи описали као здраворазумске. На пример: да су најбољи послови они који су најплаћенији, или да срећа иде уз брачни живот.

Друго – покушајте да пронађете изузетке – да ли бисте могли бити у браку, а ипак несрећни, или да ли бисте могли бити на добро плаћеној позицији, а опет јадни.

Треће – уколико постоје изузеци у односу на полазну тврдњу, мора бити да је та тврдња нетачна, ули бар недовољно прецизна. У овим примерима наилазимо на непрецизност.

Четврто – покушајте да прилагодите почетну тврдњу наведеним изузецима. У нашем случају, требало би да схватимо да је могуће бити веома несрећан на одлично плаћеном послу који нас не испуњава креативношћу, или бити јадан у браку јер смо изабрали погрешну особу.

potter at work

Последње – наставите овај процес докле год је могуће, наставите да трагате за изузецима ваше здраворазумске тврдње, и Сократ каже да истина, уколико је уопште достижна, лежи у оној тврдњи коју је немогуће оспорити.

Ако на овај начин испитамо своја уверења, Сократ је веровао да ћемо бити способни да дођемо до поузданих и чврстих мисли, баш као што искусни грнчар израђује поуздано посуђе које не пропушта воду.

 

блог „Филозофија“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име