Почетком 60-их, током хрушчевских прогона, одлучено је да се у Москви изведе антицрквена представа. На сцени је направљен амбијент винског подрума.
Према сценарију, у овом подруму се окупило много монаха, свештеника, блудница и других порочних људи. Они пију, банче и певају богохулне песме. Сви се смеју и плешу међу флашама разасутим свуда. Има их много, па чак је и крст који крунише сву ту декорацију, попут крста на црквеној куполи, направљен од боца.
Према сценарију, у ову гомилу улази „Христос“. Гледа у побеснеле монахе и виче им: „Хеј ви, слушајте, сад ћу читати „Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство Небеско; блажени су они који плачу … “- и тако чита три Блаженства. Али, видећи да нико не обраћа пажњу на њега, он снажно баца Јеванђеље на под. „Када би неко само знао колико ми је све ово досадило. Ма дајте ми чашу и налијте! Захватају му све из истог бурета, „Христос“ испија садржај наискап и, према сценарију, придружује се општој баханалији …

На премијери се очекивао сам генерални секретар Никита Хрушчов и други високи званичници. На захтев шефа државе, Христову улогу требало је да има један млади глумац, његов миљеник. Глумац, такође безбожник као и други, пошто је добио понуду да глуми Христа, са радошћу је прихватио.

За улогу у овој представи могла се добити Државна награда. Да би перформанс био уверљив, пронашли су праву Библију за њега са текстом на руском и почели да вежбају.
На дан премијере, у позориште су на представу дошли многи званичници, представници дипломатског кора. Хала је била препуна. Завеса се подиже и пред публиком се појављује познати подрум, ту су монаси са блудницама, ту је буре вина и крст из флаша.
Забава је у пуном јеку, појављује се „Христос“.

Стаје пред публику, отвара Библију и почиње да чита према сценарију Блаженстава. Чита прво, друго, затим треће, али не престаје и наставља да чита даље… По сценарију књига је одавно већ требала да лежи на земљи, а замишљени „Христос“ требало је да се придружи општој забави. Међутим, из неког непознатог разлога, он не може да престане и као опчињен чита заповести до краја.

Затим чита цело пето поглавље из Јеванђеља по Матеју, затим шесто … Публика увиђа да на сцени нешто није у реду. Глумци су зауставили гунгулу. Сви су се претворили у уши. Глумац је завршио читање Проповеди на гори, прекрстио се испред крста из боца говорећи: „Сети ме се, Господе, у Царству Твоме“ и у сузама напустио позорницу. У сали је завладала гробна тишина.
Дошло је до великог скандала, али су се информације о инциденту појавиле тек у западној штампи, захваљујући аргентинском новинару који је присуствовао спектаклу и који је све видео својим очима.
Господе, Исусе Христе, помилуј нас грешне!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име