Изгледа да је Ердоганова фиеста у Аја Софији скупо коштала Турску – и то не само у новцу – јер је око 3.000 људи заражено корона вирусом у молитвама током преобраћења цркве у џамију.

Међу њима је потврђено да су и четири члана Ердоганове странке АК позитивни, у време када COVID-19 поново спирално напредује у Турској, која је суочена са другим таласом пандемије.

Сарп Унер, професор са одељења за јавно здравство у Турској, извршио је прорачун случајева заражених у Аја Софији, како је известио The Times. Према турским епидемиолозима, очекивало се да ће се 350.000 људи окупити у околини Аја Софије за прву молитву у петак 24. јула.

Од њих је 500 гостију било у цркви, који су били размештени на сигурну удаљеност. Међутим, четворица владиних званичника, који су били у близини председника Ердогана, заражени су.

На малом ободу изван Аја Софије камером је забележено препоручено дистанцирање међу верницима, али оно се није практиковало, неколико метара даље од камере, иза полицијских решетки, где су се стотине хиљада људи окупљале заједно без препоручене удаљености.

Један од функционера странке коме је дијагноза позитивно постављена је Ахмет Акеи, који је пренео видео снимак из Аја Софије у коме се чини да не носи маску. Фотографисан је поред Али Ербаса, шефа верске власти који је организовао молитву, а који је заузврат стајао поред турског председника у првом реду.

Професор Сарп Унер додао је да су многи Турци који су били у Истамбулу због молитви, путовали касније у источне делове земље почетком августа, од којих су многи пренели вирус на тај начин даље.

„Верујем да ће масовно окупљање у Аја Софији повећати број случајева у Истамбулу. Сигурно је да нас очекују веома тешки дани “, рекао је професор турској новинској агенцији.

 

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име