Пре мање од 30 година археолози су, током археолошких ископавања некрополе Равна-Слог у близини Kњажевца, наишли на скелете змија у гробовима људи.

У тренутку када су откривени, пажња змијским скелетима није превише придавана, јер се мислило да се ту ради о природној појави. Међутим, нове анализе су показале да је положај змија у гробовима био намеран и да је реч о неком погребном ритуалу. Скелети змија су иначе ретки у археолошким контекстима, а још ређи у гробовима.

Једна од најбоље истражених некропола налази се у источној Србији, недалеко од Kњажевца. Реч је о локалитету Равна–Слог, 300 м југозападно од античког утврђења Timacum Minus.

На овој некрополи је забележена занимљива појава-похрањивање змија са људима. У седам римских и средњовековних гробова откривени су животињски остаци змија заједно са људским остацима, пише Све о археологији.

Скелети змија у гробовима су били занемарени

Откривени скелети змија су забележени између 1994. и 1996. године, али им тада није придавана пажња. Истраживачи су мислили да су змије гробове користиле као своја станишта. Можда је било откривено и више скелета змија, али су одбачени.

Новије анализе показале су да ипак, положај змијских скелета у гробовима указује да је реч о неком погребном ритуалу. Наравно, није ни искључено да је појава змија у гробовима случајна. Али положај у коме су змије пронађене говори да су неке биле намерно стављене у гробове.

Иако су скелети змија били занемарни, од археолошке документације су одрађени само цртежи, без фотографија. У сваком случају, овај феномен, сахране змије и човека је важан за проучаванње односа човека и животиње у археологији – истиче у свом раду др Милосављевић.

Археолошки локалитет Равна-Слог

Археолошки локалитет Равна-Слог налази се у близини римског каструма Тимацум Минус који је касније постао рановизантијско утврђење. Ископавања на овом локалитету током 1990-их открила су 72 касноримска гроба од 4. до 5. века. На некрополи су откривена и 65 средњовековна гроба, од 9. до 11. века.

Скетни остаци змија пронађени су у 4 женска средњовековна и један дечији гроб. Kао и у два гроба, за које се претпоставља да су из римског периода.

Сахрана змија и људи

На основу очуване археолошке документације примећено је да положај змија указује да је њихово постављање у гробове људи било намерно.

Kод три средњовековне жене змије су биле омотане око струка, као „појас“. Kод дечијих гробова из римског и средњег века, змија је била у испруженом положају, са леве или десне стране покојника. Kод једне жене (гроб бр. 4) из римског периода, змија је била обмотана око руке у висини лакта, попут наруквице. Ова наруквица подсећа на оне са отвореним крајевима у облику змије, које су биле омиљене међу женама из бронзаног доба Балкана. Ова „традиција“ се наставља код жена из римског периода.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име