Сионска Горњица у Јерусалиму је била соба у кући Светог Јована Богослова у којој је не само одржана Последња вечера већ се и много тога другог важног у историји Цркве у њој одиграло. Право је чудо да је успела да преживи све ове векове

Сионска Горњица је назив који Срби користе за просторију која је у Библији позната по грчкој речи „хипероион“ што значи „Горња соба“; Свети Јероним је на латински то превео као „ценацулум“ што значи „трпезарија“.

Сала је то у Јерусалиму у којој је по хришћанској традицији одржана Тајна вечера на Велики четвртак, пре него што ће Исус Христос бити ухапшен, осуђен, разапет и васкрснут.

Али, не само то. Исус је у њој опрао ноге својих следбеника, појавио се у њој након Васкрснућа, у њој су се апостоли окупили након Вазнесења Господњег (Спасовдан у српској народној традицији), ту је Свети Матија изабран коцком да замени Јуду као дванаести апостол (чиме је постао тринаести), у њој се Свети Дух спустио на апостоле о празнику Педесетнице (односно Духова) педесетог дана након Вазнесења.

Могло би се рећи стога и да је Сионска Горњица прва хришћанска црква на свету. Такође би се, без много дискусије, могло казати и да у хришћанству не постоји значајнија просторија.

Рана историја грађевине у којој се Сионска Горњица налази није поуздано утврђена. Неки кажу да је била јеврејска синагога, али је невоља што за то археолошких доказа једноставно нема. Вероватније је да у питању заиста била кућа Светог Јована Богослова, као што каже и хришћанска традиција, у којој је касније живела и Пресвета Богородица.

Свети Епифаније Саламински је крајем ИВ века писао да је зграда поштеђена током рушења Јерусалима од стране легија римског цара Тита 70. године; изгледа да је одмах поред ње цар Теодосије Велики саградио базилику Аја Сион која је касније страдала од руке фатимидског калифа Ел Хакима.

По српском црквеном предању, Свети Сава је приликом своје посете Јерусалиму златом и сребром краља Радослава од Сарацена откупио кућу Светог Јована Богослова па тиме и Сионску Горњицу, а онда је даривао манастиру Светог Саве Освећеног у Кедронској долини, једном од најстаријих и најбитнијих манастира православног и хришћанског света генерално.

Међутим, када су крсташи ослободили Свету земљу и Јерусалим, на месту бивше византијске базилике подигли су готску катедралу а кућу Светог Јована Богослова и Сионску Горњицу обновили у складу са готским стилом и уградили је унутар поменуте катедрале. Ова је срушена од стране муслимана након њиховог поновног заузећа Светог града, али је Горњица поштеђена.

О њој су се прво бринули сиријски хришћани, а потом фрањевци, све до 1524. године када су је Османлије одузеле од хришћана и претвориле у џамију две и по деценије доцније; зато данас у Горњици имамо михраб, арапске натписе, и тако даље.

Сада о њој бригу води израелско Министарство унутрашњих послова, а да ли ће икада бити враћена хришћанима, велико је питање. Уосталом, којим хришћанима да буде враћена?

Извор: Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име