Синод Московске патријаршије у Украјини рекао је да признавање аутокефалне цркве Украјине од стране атинског архиепископа и патријарха александријског није канонско.

Синод је одржан у петак. Митрополит Онуфрије изразио је жаљење због одлуке коју су недавно донеле цркве Грчке и Александрије о аутокефалији Цркве Украјине. Такође је рекао да акције које су предузели поглавари те две цркве нису биле канонске. Међутим, изразио је захвалност епископима и свештеницима цркве Грчке и Александријске патријаршије, који не саслужују са расколницима.

Током Синода, Руска црква је тврдила да ће признање Украјинске аутокефалне цркве довести до поделе у свету Православне цркве, и оштро је критиковала одлуке Васељенског патријарха и поглавара цркава Грчке и Александрије.

У свом саопштењу, Свети Синод Украјинске православне цркве Московске патријаршије изјавио је: „Ситуација у православном свету значајно се погоршала и подела између локалних православних цркава није проузроковала само административне проблеме већ и духовну ускраћеност. Одлуке Васељенске патријаршије о признавању раскола „Украјинске православне цркве“, која је ушла у потпуну заједницу са црквама Грчке и Александрије, нису биле канонске.“

Желећи да поткопа значај и важност одлуке двеју цркава које су признале аутокефалну православну цркву Украјине, Московска патријаршија је устврдила да је одлука донета под утицајем геополитичких и политичких фактора који су у сукобу са традицијама Црква.

Митрополит Онуфрије поздравио је иницијативу Теофила III из Јерусалима да се сазове Сабор поглавара православних цркава у Јордану, јер је рекао да ће синодална све-православна консултација бити једини начин да се нађе решење. Рекао је: „Ми смо свесни свих тешкоћа повезаних са сазивањем све-православног сабора. Међутим, тренутно не можемо да смислимо друго решење.“

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име