Локална црква позвала је на мир и дијалог у Белорусији. У најави је Синод православне цркве Белорусије позвао народ да заустави народну реакцију, односно мобилизацију против председника земље Александра Лукашенка, која у земљи бесни већ недељу дана.

Синод покушава путем ове изјаве да одржи једнаке удаљености од демонстраната и владе и усредсређује се на потребу кохезије међу људима. Истовремено, Синод се у једном тренутку осврнуо и на „провокаторе“ и „подстрекаче“, које позива да престану с провокацијама које „дестабилизују земљу и деле народ“. Тако Синод, путем ове изјаве, на неки начин заузима став у корист Лукашенка, чији је поновни избор на изборима прошле недеље изазвао бројне реакције грађана који су сматрали да постоји превара.

Међутим, у истој најави Синод је позвао владу да заустави насиље од стране безбедносних снага и да донесе правду онима које је полиција претукла или неправедно одвела у притвор претходних дана: „Ми верујемо и надамо се да ће администрација земље, која је с правом позвана да поштује и штити народ, зауставити насиље, слушајући гласове потлачених и оних који су претрпели насиље током овог периода конфронтације (отпора) и да ће довести пред правду и осудити оне који су били дивљачког и окрутног понашања.“

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име