Колико Срби заиста воле симболику показује и чињеница да се на данашњи празник, Дан примирја у Првом светском рату, али и читаве седмице која је иза нас, на реверу носи специфичан амблем.

На том јединственом амблему налази се цвет – феникс, љубичасте боје, који носи назив “Наталијина рамонда’‘.

“Наталијина рамонда“ заправо је биљка која има могућност и када је не заливате и доведете је до тога да потпуно увене, да са неколико капљица воде оживи и постане свежа.

Симболика вам је јасна!

Овај цвет симболично представља српски народ и његово страдање у Првом светском рату, те могућност да се из тешких ситуација издигне и поново постави на ноге.

Спада у ретке и угрожене врсте због чега га морамо чувати.
Фото: WikimediaCommons

У питању је ендемска биљка, која припада породици Gesneriaceae, а која спада у фосилне врсте цвећа јер је преживела чак и ледено доба.

“Наталијина рамонда“ расте на тотално неприступачним подручјима као што су стене, клисуре и сви они скривени простори на које зраци сунца тешко могу да зађу. Конкретно, на географском подручју Србије, Грчке и Централног Балкана.

Ову необичну биљку, данас веома важну за симболику издизања нашег народа из недаћа приликом страдања у Првом светском рату, открио је Јосиф Панчић 1874. године и тада је назвао “Рамонда сербика“.

Међутим, касније је једна од њених врста именована је у част краљице Наталије Обреновић на двору Краља Милана Обреновић и названа “Наталијина рамонда“.
Фото: WikimediaCommons

Не поседује никаква лековита својства, али њена симболика је веома важна за наш народ, јер постоји ли бољи симбол за период између 1914. и 1918. године?

Наш народ је тада корачао силазним и узлазним путањама и налазио се у наизглед потпуно безизлазним ситуацијама, али је попут “Наталијине рамонде“, када су противници мислили да је потпуно поражен, стрпљиво чувао своје резерве и неколико капљица воде да се усправи и процвета.

 

 

Градске инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име