Још у првом разреду основне научили сте да без знака „једнако“ нема рачунања, али да ли знате како је овај симбол настао? Верујте, прича има понајмање везе са математиком!

Симбол једнакости (=), данас је универзално прихваћен и скоро да и нема математичког задатка у ком се не користи. Ово би његовог идејног творца – велшког математичара Роберта Рекорда, сигурно веселило иако га је, када га је измислио, много више водио бес него математичка генијалност.

Наиме, прича каже да је Рекорда, који је живео у 16. веку ужасно нервирала чињеница да, сваки пут када треба да напише једначину, мора да напише словима “једнако је” (“ис еqуал то”), да је решио да речи самоиницијативно замени.

Дакле, никаква математичка дилема ни доказивање принципа! Рекорда је мотивисала чиста нервоза коју је осећао због непресталног понављања монотоног израза “је једнако”.

Прво дело у коме је представио знак “=” било је “Тхе Wхетстоне оф Wитте” и објављено је 1557. године, а значајно је и по томе што се у њему први пут на енглеском говорном подручју објашњавају и користе и симболи “+” и “-“.

Интересантно је да симбол (Рекорд га је звао “близаначки” због две идентичне линије које стоје једна изнад друге) није одмах постао популаран и прихваћен. Све до средине 18. века математичари су користили и “||” као и “æ” или “œ”.

Историјски забавни

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име